Najnovije

MAĐARI POREKLI DA SU DALI DOZVOLU ZA ORUŽJE: Nismo odobrili prevoz oružja iz Rusije u Srbiju!

Ministarstvo odbrane Mađarske negiralo je u svom odgovoru da je ta institucija izdala dozvolu za prevoz ruskih oklopnih vozila, koja su krajem jula dopremljena u Srbiju.

Oklopno vozilo BDRM 2 (Foto: Jutjub)

„Ministarstvo odbrane Mađarske u proteklom periodu nije izdalo nijednu dozvolu za avio prevoz oružja preko mađarskog vazdušnog prostora službenim avionom iz Rusije u Srbiju“, stoji u pisanom odgovoru ministarstva.

Vlada Mađarske ranije je potvrdila da je, uprkos sankcijama Evropske unije, dozvolila transport oklopnih vozila iz Rusije za Srbiju, zbog toga što je on obavljen civilnim avionom, za šta nije neophodna dozvola, prenose mađarski mediji.

„Zvanični stav Mađarske u vezi sa tim slučajem saopšten je 31. jula 2019. godine“, dalje navode u odgovoru koji nam je prosledila Služba za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Mađarske.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš je krajem jula rekao da su primili protokolarno obaveštenje o civilnom avionu koji je ušao u mađarski vazdušni prostor, ali da je reč o uobičajenoj informaciji koja se prosleđuje nadležnima.

Ruska oklopna vozila BRDM-2MS, koje je Rusija donirala Srbiji, prikazana su u Nišu na jugu Srbije 29. jula 2019.

Do odredišta su, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dopremljena vazdušnim putem, nakon što je Rumunija odbila da izda tranzitnu dozvolu za pošiljku iz Rusije.

Kako je 26. jula saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Rumunija nije dozvolila tranzit ruske vojne opreme zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji 2014. posle pripajanja Krima.

Ovo su tri argumenta Srbije da Kosovo ne uđe u Interpol! Više o tome OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA