Najnovije

„SLOVENSKI ŠTIT-2019“: Major Belousov "glavni" za S-400: Srpski raketaši su izuzetno kvalitetan kadar! Oboreno 50 različitih ciljeva! (VIDEO)

Na istorijskoj vojnoj vežbi „Slovenski štit -2019“ učestovovali su raketaši elitnih PVO jedinica dve vojske. U njoj su primenjeni vrhunski radarsko-osmatrački i borbeni sistemi PVO/PRO koji se nalaze u operativnom naoružanju ruske armije. Presretnuto je više od 50 vazdušnih ciljeva različite klasifikacije. Ruski oficiri posebno pohvalili visok stepen tehničke i taktičke osposobljenosti specijalista Vojske Srbije.

Srspki vojnici u Rusiji (Foto: Jutjub)

Mešovite posade na raketnim sistemima koje su formirane od ruskih i srpskih specijalista za protivvazduhoplovna dejstva, sa vrlo visokom ocenom su ispunili sve zadatke na bojevom gađanju koje je realizovano na vojnom poligonu Ašuluk. Scenario vežbe „Slovenski štit-2019“ je podrazumevao bitku protiv uslovnog neprijatelja koji se masovno oslanja na sredstva vazdušnog napada. NJegov cilj je bio napad na sastav PVO ranga puka, uključujući uništenje kritično važnih objekata koji se nalaze na zemlji. Ostvareno iskustvo će biti dobra osnova za unapređenje odnosa između Rusije i Srbije na planu daljeg proširenja vojne i vojno-tehniče saradnje

Ceremonija otvaranja 

Pred sam početak aktivne faze vojne vežbe „Slovenski štit – 2019“ održana je ceremonija njenog otvaranja. Prisutnima se obratio načelnik jedinica PVO iz sastava VKS (Vazdušno kosmičke snage) ruske armije, general-major Sergej Babakov.

On je pročitao pozdravnu poruku glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga ruske armije, general-pukovnika Sergeja Surovkina. Konkretno, general se u svojoj poruci osvrnuo na bogatu viševekovnu tradiciju odnosa između Rusije i Srbije, kao i na rezultate kada je u pitanju vojno-tehnička saradnja između dve prijateljske zemlje. Stoga je i ova zajednička vežba jedinica PVO ocenjena kao njen prirodni nastavak.

„Ova vežba ima istorijski karakter jer je prva takvog tipa koja se održava između vojski dve države. Ja sam uveren da će ona dodatno učvrstiti odnose između Rusije i Srbije“ – naglasio je general-major Sergej Babakov.

On je takođe saopštio da će kroz vežbu biti proveden i zajednički rad na elementima scenarija koji se tiču borbe protiv terorizma, uključujući i praktičnu upotrebu borbene tehnike. General je izrazio uverenje da angažovano ljudstvo za potrebe ove vežbe poseduje potreban nivo u kvalitetu obuke, te da će uspešno realizovati sve postavljene zadatke. Na kraju svog izlaganja, on je poželeo uspeh svim učesnicima vežbe „Slovenski štit-2019“.

Ispred srpske delagacije reč je uzeo brigadni general Tiosav Janković koji je u svoje ime, i ime svoj potčinjenih, pozdravio domaćine ove vežbe.„Veoma sam zadovoljan što smo integralni deo prve etape zajednične vojne vežbe „Slovenski štit – 2019“. Uveren sam da ćemo zajedno ispuniti sve zadatke koji se ispred nas postavljaju. Želim vam puno uspeha u daljem radu“ – rekao je srpski general.

Posle obraćanja visokih vojnih starešina, usledio je deo gde su intonirane nacionalne himne, uz podizanje državnih zastava. Čast da na jarbol podigne rusku zastavu povereno je komandiru radio-relejne stanice potporučniku  Maksimu Geroslavcu, dok je srpsku zastavu podigao potporučnik Lazar Golić.Završetak ceremonije je obeležio svečani marš postrojenih ešelona ka pozicijama gde se nalazila borbena tehnika, njeno preizimanje i prelazak u aktivnu fazu zajedničke vojne vežbe.

Mešovita rusko-srpska operativna borbena grupa je brzo krenula u rešavanje svojih zadataka. Izvršena je neophodna priprema i realizovan kompleks taktičkih radnji u cilju odbijanja vazdušnog, ali i kopnenog napada uslovnog neprijatelja. Oficiri mešovite grupe su imali zadatak da sve informacije dobijene od radarsko-osmatračkih sredstva izviđanja odmah unose na operativnu kartu, dok su komandant raketnog puka i načelnik štaba u realnom vremenu izvodili koordinisano upravljanje svih elemenata u okviru angažovanog sistema PVO.

Na osnovu obaveštajnih podataka uočena je grupa sredstava PVO uslovnog neprijatelja, koja se u marševskom poretku kretala ka pripremljenim vatrenim pozicijama. Odmah su angažovani vazduhoplovni udarni kapaciteti, konkretno lovačko-bombardersko odeljenje opremljeno višenamenskih borbenim avionima MiG-29 SMT. Oni su pre toga simulirali vazdušni boj u kome je uništen jedan neprijateljski lovac koji je patrolirao u bližoj zoni cilja. Pošto su uspešno realizovali svoj zadatak, grupa ovih aviona se ustremila na komunikaciju na kojoj se u pokretu nalazila PVO baterija uslovnog neprijatelja.

Oni su po ovoj grupi izveli jednovremen napad upotrebom velike količine vazduhoplovnih ubojnih sredstava klase vazduh-zemlja. U operaciji su bili angažovani i udarni helikopteri Mi-24P. Kao rezultat koordinisanog dejstva lovačko-bombarderske avijacije i udarne helikopterske grupe, neprijatelj je onemogućen u nameri da posedne svoje vatrene pozicije. NJegova kolona je u celini uništena.

Nakon ovakvog razvoja događaja neprijatelj odlučuje da naglo izmeni način svog delovanja. Sve svoje vazduhoplovne potencijale angažuje u cilju detekcije i likvidacije ruske PVO, kao i na obezbeđivanje podrške oklopno-mehanizovanim snagama koje su se spremale da otpočnu svoje nastupanje. U tom cilju, neprijatelj je imao nameru da po pozicijama PVO izvede masivan napad upotrebom velikog broja raketa klase vazduh-zemlja.

Žestok odgovor sa zemlje

U tom momentu srpski i ruski „raketaši“ su demonstrirali svoju taktičku obučenost. Pošto su dobili naređenje da prihvate napad uslovnog neprijatelja, raketne posade na sistemima velikog dometa S-400 „Trijumf“ i hibridnih raketno-topovskih sistema „Pancir-S1“ su u savršenom redu izašle na svoje vatrene pozicije. Operatori na radarsko-osmatračkim sredstvima su pravovremeno detektovali svoje ciljeve, utvrdili njihov tip i parametre leta, i o tome obavestili centralni komandni punkt.Nakon toga su u vremenskom intrvalu koji se meri minutima, uništene sve rakete i avioni uslovnog neprijatelja.

Na samom kraju aktivne faze zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo – 2019“ PVO jedinice opremljene sistemima 96K6 „Pancir-S1“ su vatrom iz topova uništile neprijateljsku izviđačko-diverzantsku grupu, uključujući i njegova tehnička sredstva. U celini gledano, za sve vreme izvođenja ove vežbe mešovite rusko-srpske raketne posade su uspele da detektuju i unište više od 50 vazdušnih ciljeva, različite kalsifikacije. Ovi ciljevi su imitirali neprijateljske avione, krstareće rakete i taktičke balističke rakete. Pored toga, na komandim punktovima radarskih jedinica izvođena je operacija navođenja borbene avijacije na neprijateljske vazdušne ciljeve.

Demonstriran visok nivo obučenosti srpskih „raketaša“

Posle završetka aktivne faze ove vežbe svoje impresije sa novinarima je podelio major Ivan Belousov. Radi se o oficiru koji je završio čuvenu Jaroslavsku vojnu akademiju PVO,  i kome ovo nije prvi put da demonstrira visok nivo profesionalizma prilikom komandovanja na vežbama sličnog formata. Bio je učesnik Armijskih međunarodnih igara, gde je raketna posada sa kojom je komandovao prikazala respektabilan nivo osposobljenosti i profesionalizma, ostvarivši tom prilikom vrhunske rezultate. Radi se o veoma iskusnom oficiru koji „u dušu“ poznaje mogućnosti raketnog sistema S-400 „Trijumf“. Major Belousov se sa njim druži praktično od njegovog uvođenja u naoružanje. Jedan je od najboljih oficira kada je u pitanju specijalistička obuka na raketnim sistemima velikog dometa S-400 „Trijumf“.

„Prva vežba na kojoj sam učestvovao održana je još 2009.godine. I tada smo izvodili sličan tip vežbe. Što se tiče srpskih kolega sa njima smo veoma brzo sporazumeli, jer se radi o kvalitetnom kadru, koji je dosta dobro osposobljen na tehničkom i taktičkom planu. Tokom realizacije vojne vežbe ne samo da smo izvršili sve postavljene zadatke, nego smo razmenili i određena iskustva“ – rekao je major Belousov.

Major srpske vojske Vladimir Škrkić podelio je svoje utiske posle rada na hibridnom raketno-topovskom PVO sistemu 96K6 „Pancir-S1“. Pre svega, srpski oficir je impresioniran visokim borbenim mogućnostima ovog sistema, a posebno sa stepenom jednostavnosti prilikom njegove upotrebe. Kada protivnički avion uleti u efektivni domet ovog oruđa, od njega je praktično nemoguće pobeći. Pritom pilot koji upravlja borbenom letelicom, može da izvodi i razne akrobatske manevre u cilju izbegavanja njegovih raketa, ali mu to teško može pomoći.

Inače, major Skačić već 13 godina služi u PVO jedinicama Vojske Srbije. Na pitanje novinara, zašto je izabrao baš taj vid vojske za svoju vojnu službu, srpski oficir je odgovorio da ga je uvek privlačila sofisticirana tehnika. Radi se o pasioniranom pratiocu svih novosti iz polja najsavremenije borbene tehnike koju koriste jedinice PVO. On sa ponosom ističe završetak petomesečnog specijalističkog školovanja na prestižnoj Vojnoj akademiji protivvazduhoplovne u protivraketne odbrane Vojske Ruske Federacije koja nosi ime proslavljenog sovjetskog maršala Aleksandara Vasiljeviča Vasiljevskog. Takođe, on je dodao da je ovom vežbom, koja je realizovana na poliginu Ašuluk, stekao neprocenjiva praktična iskustva na vrhunskim sistemima PVO, koje će mu itekako dobro doći u nastavku njegove vojne karijere.

Opšte impresije zajedničke rusko-srpske vojne vežbe „Slovenski štit-2019“ je na kraju izrekao načelnik PVO u sastavu VKS ruske armije general-major Sergej Babakov. On je istakao da su svi postavljeni zadaci uspešno realizovani, bez ikakvih incidenata ili narušavanja mera bezbednosti, gde je posebno naglasio izuzetno visok prefesionalizam i visok nivo obučenosti koji su demonstrirali „raketaši“ Vojske Srbije.

 „Veoma je važno istaći da uspešan završetak ove vežbe daje mogućnost daljeg proširenja vojne i vojno-tehničke saradnje između dve vojske. Pored toga, mi smo međusobno razmenili iskustva, mnoge korisne informacije, i u celini stekli bolji uvid u mogućnosti zajedničkog delovanja u rešavanju postavljenih zadataka. Posebno treba da istaknem visok nivo osposobljenosti koji su prikazale raketne posade iz sastava PVO jedinica Vojske Srbije“ – rekao je general Sergej Babakov.

Sa druge strane brigadni general Tisoav Jankovič je rekao da očekuje dalji nastavak vojne saradnje između oružanih snaga Rusije i Srbije, uključujući i zajedničke vojne vežbe koje u perspektivi po obimu i upotrebljenim sredstvima, mogu da postanu još masovnije.

96K6 „Pancir S1” je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom od oko 4,800 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

Raketni sistem velikog dometa S-400 „Trijumf“ je namenjen za borbu protiv svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušno-kosmičkog oružja. NJegov maksimalni horizontalni domet je oko 400km (raketa 40N6E), dok po visini deluje i do 35km. Formacijski, u okviru jednog diviziona se najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sistema, sa ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica. Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za momentalno dejstvo. Ceo raketni puk hipotetički može da napadne 96 vazdušnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400km.

Sistem je ušao u naoružanje 28.aprila 2007.godine. Državni program opremanja ruske armije ima u planu da do 2020.godine završi kompletiranje 56 diviziona sistema S-400, što će omogućiti kompletno preoružanje 28 raketnih pukova koji se formacijski sastoje iz dva diviziona opremljenih ovim izuzetno moćnim sredstvima. U ovom trenutku ruska armija u svom naoružanju ima 53 diviziona opremljena sistemima S-400 „Trijumf“ koji se nalaze u naoružanju 23 raketna puka i dva centra za obuku raketaša.

Pročitajte OVDE  šta je rekao ruski ambasador a Zapadu se nikako neće svideti.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA