Najnovije

STUDENTI NE ODUSTAJU! OGLASILI SE IZ REKTORATA: Mi blokadom štitimo svoj Univerzitet!

Nekoliko desetina studenata iz organizacije "1 od 5 miliona" već treći dan blokira rad Rektorata, a njima su se večeras priključili i građani. NJih je ranije danas posetila i rektorka Ivanka Popović.

Studenti iz organizacije "1 od 5 miliona" (Foto: Jutjub)

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" pozvali su građane da podrže studente, koji su izašli da im se obrate i zahvale na podršci.

Rekli su da ih je u toku dana obišla rektorka Univerziteta, sa prorektorom i studentom prorektorom, koji su od njih tražili prekinu blokadu. Oni su rekli i da im je rektorka, navodno, pružila podršku, ali da oni u to ne veruju dok se javno ne izjasni.

Rektorka im je, kako su naveli, uputila zahtev da dozvole da službeni radnici ujutru uđu na svoja radna mesta. Zahtev Rektorata razmotrićemo ukoliko kolegijum izda novo saopštenje, u kome će osuditi upad stranačkih aktivista, fizičke napade na studente i pružiti podršku studentima u odbrani akademske budućnosti, Univerziteta u Beogradu koji je krov visokog obrazovanja u Srbiji i time zaštiti ugled i autonomiju Univerziteta koja je u petak narušena, rekli su studenti.

Poručili su da od blokade neće odustati sve dok se rektorka i Univerzitet ne zauzmu za njih. Pozvali su profesore i građane da se sutra u 8 ujutru okupe ispred Rektorata.

Podsetili su na događaj od petka, kada je, prema njihovim rečima, grupa simpatizera Srpske napredne stranke upala u Rektorat i, kako su rekli, napala neke od studenata. Traže da se utvrdi odgovornost za to i napominju da je Univerzitet studentski, kao i da ga oni ne blokiraju već brane.

Razlozi za blokadu su, kako kažu, brojni: neodgovorno ponašanje nadležnih (na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem) prema obrazovanju, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade (najava iseljavanja studenata iz Studentskog grada, pomeranje ispitnih rokova, skraćivanje godine), nedostatak literature i nemanje prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima.

Dodaju da je glavni razlog za blokadu "plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog" i navode da je osnovni zahtev studenata i profesora da Rektorat uputi zvanični zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da Malog razreši dužnosti.

Beogradski univerzitet je očigledno izgubio autonomiju jer dozvoljava da vlast radi šta hoće na njemu, rekao je ranije Srđan Marković, jedan od organizatora protesta "1 od 5 miliona".

Rektorat je pod blokadom, selektivno puštamo ljude unutra, posećuju nas profesori i to je najvažnije, kazao je on i dodao da studenti očekuju razgovore. On je naveo da je noć u Rektoratu protekla mirno, da su studenti tamo spavali po podovoma, u vrećama, šatorima…

Pročitajte OVDE kakvo je dramatično upozorenje stiglo za Balkan iz Atine.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA