Najnovije

ŽESTOKE REAKCIJE NA DEKLARACIJU SDA: Evo šta o tome misle srpski ali i hrvatski političari!

Sporna deklaracija SDA po kojoj ova stranka u budućnosti BiH vidi kao republiku sa tri nivoa vlasti izazvala je mnogo reakcija iz Republike Srpske, Srbije, ali i hrvatski stranka iz FBiH.

Srpski i balkanski političari (Foto: srbija.gov.rs)

SDA je juče na kongresu ove stranke izabrala Bakira Izetbegovića za novog-starog lidera, ali i donela dosta zaključaka koja se nisu svidela, pre svega srpskom narodu u BiH.

- Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine - piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA.

Prema očekivanjima, prvi je reagovao Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH koji je pozvao predstavnike svih političkih partija i nevladinih organizacija u Republici Srpskoj da se okupe i odbiju bilo kakvu mogućnost razgovora o Programskoj deklaraciji SDA.

- Nama su jasno poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH i u toj BiH ni mi nećemo da budemo - naveo je.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio srećan zbog ovakvih tomova iz Sarajeva. On je poručio da će Srbija dati svoj sud o Programskoj deklaraciji SDA i ukazao da bi svaka vrsta igre oko rušenja dejtonskih principa značila velike probleme.

- Mi smo jedna od zemalja potpisnica koja je garant provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nama su mir i stabilnost najvažniji. Svaka vrsta igre oko rušenja dejtonskih principa značila bi velike probleme za svakog od nas - rekao je Vučić.

On ističe da svako rešenje u BiH mora biti rezultat dogovora srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, jer sve drugo ne bi vodilo u pravom smeru.

Na stavove SDA reagovao je i Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH. Iz ove strane su saopštili da je Programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Hrvate i da vodi rušenju temelja BiH.

- Ovakva deklaracija je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima sa partnerima sa bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - ravnopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potporno suprotan smer - navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a podsećaju da je BiH jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda.

- BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda - ukazuju iz HNS-a.

Od ostalih političara iz Republike Srpske treba istaći stav Nikole Špirića, zamenika predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, koji je istakao da niko od Srba ne može smatrati svojom BiH koja bi nastala po meri deklaracije SDA. Slično mišljenja je i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić koji je izjavio da je Programska deklaracija SDA, kojom je predviđeno uspostavljanje "republike BiH", ratni poklič, a ne poziv za saradnju.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istakao da je ovim potezom SDA sebe isključila iz bilo kakvih potencijalnih koalicija sa bilo kojom strankom iz Srpske. Inače PDP je trenutno u kaolicija sa SDA na nivou BiH unutar Savjeta ministara koji je u tehničkom mandatu.

Dodik osudio deklaraciju SDA! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpskainfo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA