Najnovije

Moskva: Zapad je osmislio napad na Kumanovo zbog Turskog toka!

MOSKVA- Stiče se i utisak da se sve to dešava zbog odbijanja Makedonije da uvedu sankcije Rusiji, kao i spremnosti Skoplja da učestvuje u projektu Turski tok - kaže ministar spoljnih poslova Rusije. 
Kremlj (Foto: Vikipedija)

Kremlj (Foto: Vikipedija)

Rusija sumnja da je uzrok terorističkih napada u Makedoniji zaustavljanje planiranja Turskog toka koji bi trebao da prođe kroz tu zemlju pa sve do Srbije, a podršku albanskim teroristima u vidu ćutanja dala je, kako kažu Evropska unija koja nije nikada oštro osudila ubijanje makedonskih policajaca! Da se iza svega krije Turski tok i da je EU cilj da se taj posao stopira, nagovestio je i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, prilikom njegove posete Beogradu, a svoj stav po tom pitanju izneo je na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. – Napadi u Kumanovu su dobro pripremljene terorističke akcije i EU ne treba da zauzima kukavički stav kao da je reč o pojedinačnoj epizodi. Ovde je možda reč o mentalitetu konfrotacije, ali se uporedo stiče i utisak da se sve to dešava zbog odbijanja Makedonije da uvedu sankcije Rusiji, kao i spremnost Skoplja da učestvuje u projektu Turski tok – kaže Lavrov i dodaje: – Ne možemo da izbegnemo osećaj da postoji neka veza – naglasio je Lavrov i pozvao Evropsku uniju da podrži realizaciju Turskog toka koji bi omogućio jačanje energetske bezbednosti Evrope. I šef srpske diplomatije požalio se na blagonaklonost EU prema Albancima: Brisel ne misli da je ponašanje Albanaca problem, već se to toleriše. Terorizam u regionu mora da bude osuđen, a do sada smo imali samo blaga saopštenja iz EU i drugih institucija. S teroristima ne mogu da postoje dve strane, ali neko to treba da kaže – rekao je Dačić i naglasio da Brisel ili ne shvata ozbiljno Albaniju, ili ih podržava. – Evropa nije samo severni tok, Evropa mora da ima i južni tok. Bez obzira na to kako se to zove. Ne može ovaj deo Evrope da ostane slepo crevo kad je reč o snabdevanju gasom – rekao je Dačić. Podsetimo, kao što je Telegraf.rs već pisao prema stavovima brojnih ekonomskih i političkih stručnjaka sa našeg podneblja, kao i saznanjima obaveštajnih službi u regionu, pozadina oružanog sukoba koji se dogodio prošlog vikenda u Makedoniji leži u borbi za energetsku i ekonomsku prevlast na Balkanu.
Pročitajte još:Dolivaju ulje na vatru: Desničari bi da rehabilituju i generala Nedića!Desnica se buni: Srbija šalje vojnike da poginu za mir u državama koje su priznale nezavisno Kosovo!
Komentari poznavaoca prilika u našem okruženju su da EU pokušava svom snagom da spreči izgradnju gasovoda, kako bi smanjila zavisnost od Rusije i na taj način se zaštitila od ruskog političkog uticaja. Makedonija, zemlja koja se nadala toliko željenoj gasifikaciji koju bi joj donela izgradnja Južnog toka izvisila je kad je taj projekat na inicijativu EU otkazan. Međutim, Makedonci su ponovo videli šansu za sebe kad je Putin najavio novi, Turski tok, koji bi trebalo da prolazi preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije, jer ih je to od nebitnih učinilo velikim igračima u celoj toj priči. Iz Ambasade Rusije u Beogradu kažu za Telegraf.rs da je zvanični stav Rusije o tome da li iza terorističkih napada u Kumanovu stoji težnja da se zaustavi Turski tok rekao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i da je to “amin”. Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA