Najnovije

OVAJ RUSKI POTEZ ĆE BAŠ IZNERVIRATI AMERE: Moskva postavlja S-400 u oblasti na koju pikira 6 zemalja! (VIDEO)

Pres-služba Severne ruske flote izvestila je u ponedeljak da je počela instalacija sistema protivvazdušne odbrane S-400 u Novoj Zemlji, ruskom arhipelagu na Arktiku.

S-400 (Foto: Jutjub)

Rusija intenzivira vojne, trgovačke i istraživačke aktivnosti na Arktiku izgradnjom transportnih i energetskih postrojenja i razvojem Severnog morskog puta kao dela severoistočnog prolaza, koji povezuje Evropu sa Azijom.

„Protivraketni puk ruske Severne flote postavljen na ostrvu Južni u arhipelagu Novaja Zemlja u potpunosti je opremljen novim sistemima S-400“, kaže se u saopštenju.

Vredno je spomenuti da je vojno osoblje obučeno za rukovanje novim sistemima i već ima praksu rukovanja sa S-300.

"Noviji sistemi protivvazdušne odbrane proširuju vazdušnu zonu koju kontroliše naša vojska", rekao je novinar za štampu ruske flote.

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Države, kritikuju pojačanu vojnu aktivnost Rusije na Arktiku. Odgovarajući na kritike, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva nikome ne preti, naglašavajući da je to samo garancija odbrane.

U pokušaju da izbegnu sukobe na Arktiku, glavne sile regiona, a to su Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i Sjedinjene Države, osnovale su Arktički savet, forum za međuvladinu saradnju, u čije ime se svakih 6 meseci sastaju viši oficiri, a na svake dve godine se održavaju sastanci ministara.

Rusija je povećala svoju moć u arktičkom regionu i uspostavila kontrolu nad ključnim morskim stazama, posebno takozvanim Severnim morskim putem.

Sa svoje strane, Kina ulaže napore u borbi za region, intenzivirajući svoje vojno prisustvo i deluje u skladu sa inicijativom za pojaseve i puteve.

Trenutno shvatajući važnost regiona, Pentagon planira da sprovede vežbe i formira ekspedicione grupe marinaca sposobnih da deluju u arktičkom okruženju, kao i da poveća partnerstvo sa saveznicima u odbrani važnih pomorskih puteva u regionu.

Pročitajte OVDE  sve o najvećoj Putinovoj tajni.

Izvor: Kurir/fort-russ

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA