Najnovije

PAD AMERIČKOG PROTIVVAZDUŠNOG SISTEMA: "Patriot" beskoristan! Na ovaj način letelice prolaze pored njega kao od šale!

Američki sastavi "Partiot" su još jednom pokazali da su krajnje nedelotvorni, po drugi put u Jemenu. Naime, tokom napada na međunarodni aerodrom "Kralj Kaled" u Rijadu 2017. su jemenski borci uspešno jednim od projektila pogodili metu, iako su saudijske i američke snage tvrdile suprotno.

Američki "Patriot" (Foto: RIA)

Sada su, noću pre subote, dva jemenska bespilotna aviona Kuasef-K2 uspela proći vazdušnim prostorom Saudijske Arabije, koji je u tom delu pod zaštitom protivvazdušnih odbrambenih sastava “Patriot”, i uništiti najveću rafineriju nafte kompanije Saudi Aramko u području grada Abkaika.

Uprkos ćutanju službenog Rijada, prema video zapisima i fotografijama se pokazalo kako je napad jemenskih boraca bio uspešan, dok je, kako navode brojni izvori, u napadu korišteno samo nekoliko napadačkih “dronova kamikaza”.

Prema najnovijim podacima su neke od bespilotnih letelica Huti boraca bile oborene, međutim, protivvazdušni i protivraketni sastavi su još uvek pokazali izuzetno nisku delotvornost.

Važno je napomenuti da je napad jemenskih boraca izveden s vrlo velike udaljenosti, iako se do sada pretpostavljalo da je najefikasniji domet udara njihovih bespilotnih letelica relativno mali.

Podsetimo da su jemenski borci ranije lansirali balističku raketu na grad Damam, pokazujući tako spremnost za napad i na udaljena područja u Saudijskoj Arabiji.

- Naše snage pomoću deset bespilotnih letelica izvele veliku operaciju, udarivši na dvije rafinerije Abkaik i Kurais na istoku Saudijske Arabije. Ovo je najveća operacija u dubinama kraljevstva - rekao je službeni glasnogovornik vazduhoplovnih snaga jemenskih boraca za lokalni kanala Al Masira.

Napomenuo je da je operacija izvedena nakon pažljivog izviđanja. Predstavnik pokreta obećao je da će se takvi napadi nastaviti u mnogo većim razmerima sve dok kraljevstvo ne prestane s neprijateljstvima u Jemenu.

Ranije su Huti proveli napad dronovima na polja i rafinerije nafte u području Šeyba u Saudijskoj Arabiji, što je dovelo do paljenja gasne fabrike na terenu. Kao odgovor, arapska koalicija napala je položaje Husita u severnom Jemenu.

Od 2014. u Jemenu traju borbe između snaga na strani odbeglog predsednika Abda Rabua Mansura Hadija i jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarula. Od marta 2015. godine je nekoliko arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom stalo na stranu Hadija i pokrenuli su agresiju na siromašni Jemen, uzrokujući trenutno najgoru humanitarnu krizu na planeti. Od tada su Huti, osim što nisu dozvolili agresoru da zauzme zemlju, počeli sprovoditi napade na Saudijsku Arabiju, kao odgovor na bombardiranje civilne infrastrukture i njihovih objekata u zapadnom Jemenu.

Ameri napravili novu granicu Izraela i Palestine! Mapu pogledajte OVDE.

Izvor: logicno. com/Nermin N.

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA