Najnovije

DAĆEMO VAM FOLKSVAGEN, PRIZNAJTE KOSOVO! Merkel je stavila pred Vučića ovu ponudu - uzmi ili ostavi!

Priznajte Kosovo u sadašnjim granicama pokrajine i dobićete "Folksvagenovu" fabriku u Srbiji. Ovako, u najkraćem, glasi ponuda Nemačke za rešavanje kosovskog problema, iza koje stoji lično kancelarka Angela Merkel.

Merkel i Vučić (Foto: Pres služba predsednika Srbije)

Prema rečima dobro upućenih sagovornika, detalji plana diplomatskim kanalima prosleđeni su Beogradu, pre svega preko izaslanika Nemačke za zapadni Balkan Petera Majera. Takođe, kancelarka će svoju ideju predstaviti i premijerki Srbije Ani Brnabić na današnjem sastanku u Berlinu.

- Merkelova je veliki protivnik podele Kosova i čini sve da tu strategiju onemogući. Ipak, gledajući iz njenog, pragmatičnog ugla, jasno joj je da Srbiji nešto mora da bude ponuđeno, pa je sa savetnicima razradila plan koji, uslovno rečeno, jesu tačke. Jedna od njih je i ekonomski paket, a u njemu je ključna stavka dolazak "Folksvagena" u Srbiji - otkriva jedan od sagovornika iz krugova bliskih Vladi Srbije.

"Folksvagen" saopštio je da planira otvaranje novog pogona u istočnoj Evropi, a pre nekoliko meseci knjiga zemalja-kandidata spala je na tri slova: Turska, Bugarska i Srbija. U međuvremenu, nemački mediji su spekulisali da je izbor pao na Tursku, međutim, "Folksvagen" to nije potvrdio, a velika prepreka za otvaranje fabrike u toj zemlji je približavanje Turske Rusiji i udaljavanje od EU i Amerike, tako da je ta zemlja sve dalje od fabrike.

- Nemci smatraju da je svetsko ime poput "Folksvagena" dovoljno veliki mamac za Srbiju. U razgovorima s našim zvaničnicima oni ističu primere drugih zemalja u kojima su nemački auto-giganti otvarali fabrike, pre svega Češke, Slovačke, Mađarske, i objašnjavaju da je to doprinelo snažnom rastu njihovih ekonomija i velikom privrednom zamahu jer za takvim imenima dolazi i veliki broj pratećih firmi, takozvanih komponentaša - dodaje sagovornik.

Da je ovakva ponuda Nemačke očekivana, ocenjuje Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar Centra za društvenu stabilnost.

- Razmišljanja o nekakvim ekonomskim koncesijama Srbiji u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova nisu iznenađenje budući da Nemačka predstavlja snažnog sponzora kosovske nezavisnosti, koji se pritom protivi bilo kakvim promenama granica na Balkanu, nastalim nakon komadanja naše zemlje - kaže Starović.

Pročitajte OVDE  zašto je panika u Zagrebu, a u pitanju je jedan Srbin.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA