Najnovije

AMERIKANCU NIŠTA NIJE JASNO! Koja je svrha srpsko-kineskih patrola?

Američki analitičar Kurt Basiner, iz međunarodne organizacije Savet za politiku demokratizacije, kaže da ne vidi konkretnu korist ili svrhu od formiranja zajedničkih patrola srpske i kineske policije, odnosno od takvog vida saradnje Srbije i Kine.

Mešovita kinesko-srpska patrola (Foto: Jutjub)

Basiner kaže da mu to deluje “potpuno nadrealno” i podseća da je Srbija kandidat za članstvo u EU, koja predstavlja zajednicu demokratskih država, dok Kina, kako kaže, ne pripada toj grupi.

“Nije mi jasno kakav tačno signal vlasti Srbije žele da pošalju formiranjem tih zajedničkih patrola”, rekao je Basiener.

Da su kineski policajci tu da olakšaju boravak kineskim turistima, ne deluje mu ubedljivo, jer kaže da nikad nije čuo za slučaj da kineski turisti nisu bili u mogućnosti da se snađu.

Dodaje da su odredbe sporazuma prema kojem će kineski policajci boraviti i raditi u Srbiji nepoznate, a za njega je sporan “način na koji Kina koristi tehnologiju u svrhe nadzora”.

Na pitanje da li postoji veza između zajedničkih patrola i kineskog sistema nadzora postavljenog u Srbiji, Basiner kaže da bi bilo “izrazito neobično kada te dve stvari ne bi bile povezane” i dodaje da u sektoru nadzora Srbija i Kina sarađuju najmanje četiri godine.

On ocenjuje da bi zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca trebalo posmatrati u kontekstu odnosa Srbije i Kine u sferi bezbednosti.

Basiner kaže da aludira na “celovitost vezanu za postavljanje nadzornih kamera kineske kompanije Huavej u Beogradu - opremljenih softverom za prepoznavanje lica i registarskih tablica automobile”.

Pročitajte OVDE šta Miroslav Lazanski kaže o dolasku američkog špijunskog aviona u Prištinu.

Izvor: Glas Amerike/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA