Najnovije

OVO ĆE PROMENITI NAČIN RATOVANJA KAKAV POZNAJEMO! Počela militarizacija svemira: Ruski stručnjak prozreo stravičan plan!

Američka svemirska bespilotna letelica IKS-37B nalazi se u Zemljinoj orbiti rekordnih 719 dana. Dok iz Vazduhoplovnih snaga SAD tvrde da je letelica namenjena za testiranje sistema za višestruko lansiranje i za svemirske eksperimente, stručnjaci smatraju da je letelica deo programa militarizacije svemirskog prostora.

Lansiranje u svemir (Foto: jutjub)

Bespilotnu letelicu je razvila i konstruisala korporacija “Boing”. Dužina letelice iznosi 8,8 metara, raspon krila je 4,6 metara, a težina je oko pet tona.

To je već peto testiranje svemirske bespilotne letelice u okviru misije OTV (Orbital Test Vehicle), a sledeća faza je počela sa radom 7. septembra 2017. godine.

Letelicu IKS-37B je u orbitu izvela raketa “Falkon 9” kompanije “Space X”, čiji je osnivač Ilon Mask.

Svrha letelice IKS-37B — tajna

Testiranja u okviru misije OTV vrše američke Vazduhoplovne snage od 2010. godine. Prva misija je trajala 224 dana, dok je poslednji let trajao 717 dana.

Međutim, cilj ispitivanja i svrha letelice IKS-37B čuvaju se u tajnosti.

„Program IKS-37B ima dva osnovna zadatka — stvaranje svemirskih tehnologija za višekratnu upotrebu i vršenje eksperimenata u svemiru, čiji se rezultati mogu vratiti i analizirati na Zemlji“, navodi se u saopštenju Vazduhoplovnih snaga SAD na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

Tehnologije, koje se testiraju u okviru tog programa, uključuju napredne sisteme za navođenje, navigaciju i kontrolu, termičke zaštitne sisteme, avioniku, visokotemperaturne konstrukcije, lagane elektromehaničke sisteme za upravljanje letelicom, napredne pogonske sisteme, modernizovane materijale, kao i autonomni orbitalni let, ulazak u atmosferu i sletanje.

Stručnjaci smatraju da je svemirska letelica IKS-37B deo američkog programa za militarizaciju svemira, koji se odavno razrađuje.

Pentagon želi da što pre ovlada svemirom

Prema mišljenju vojnog istoričara Jurija Knutova, cilj programa OVT je izvođenje u svemir nuklearnog oružja.

„Svemirska letelica IKS-37B izgrađena je na osnovu tehnologija koje su korišćene za proizvodnju svemirskih brodova, međutim, ona ima novu toplotnu zaštitu, koja je nanovo stvarana. Letelica može da manevriše na visinama do 200 kilometara“, objašnjava Knutov.

„IKS-37B pokazuje da su Amerikanci počeli da raspoređuju svemirsko oružje nove generacije“, istakao je stručnjak.

Sa druge strane, Andrej Koškin sa ruske Akademije političkih nauka smatra da Pentagon želi da ovlada mirnim svemirom kako bi ga koristio u vojne svrhe i žuri da ga što pre zauzme, kako bi diktirao svoje uslove drugim zemljama.

„Iz tog razloga oni tamo poseduju suborbitalne avione i stvaraju izviđačke grupe satelita. Reganov projekat ’Zvezdanih ratova‘, kome su se nekada smejali, ponovo je postao aktuelan. Amerikanci ga i dalje ozbiljno uzimaju u obzir, i u svakoj fazi modernizacije tehnologije oni napreduju ka svemirskom prostoru“, istakao je Koškin.

Formiranje Kosmičkih snaga

U februaru 2019. godine predsednik SAD je potpisao ukaz o stvaranju nove, šeste vrste Oružanih snaga SAD — Kosmičkih snaga.

Kosmičke snage SAD su pod nadležnošću civilnog ministra Vazduhoplovnih snaga zemlje i imaće status sličan Mornaričkom korpusu SAD, koji je takođe posebna vrsta Oružanih snaga i ima svog komandanta u statusu načelnika štaba, dok se istovremeno potčinjava Ministarstvu mornarice.

Prema mišljenju Andreja Koškina, proces stvaranja Kosmičkih snaga je već otišao predaleko i unutrašnje birokratske protivrečnosti u SAD neće sprečiti njihovo formiranje.

„Stvaranje Trampovih svemirskih snaga dobro napreduje. Sada predsednik vodi predizbornu kampanju i verovatno će pobediti. Tokom drugog predsedničkog mandata on će uspeti da realizuje mnoge projekte, uključujući i ovaj“, smatra stručnjak.

Puštanje u rad kosmičke komande “Spejskom”

Trampova administracija i Pentagon nastavljaju da preduzimaju korake za stvaranje Kosmičkih snaga. Šef komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general DŽozef Danford rekao je da će Kosmička komanda „Spejskom“ početi sa radom 29. avgusta.

„Ova inicijativa će ojačati naše mogućnosti povećanja ljudskih resursa i potencijala, koji će nam biti potreban u budućnosti. Ubeđen sam da će stvaranje posebne službe značajno doprineti dostizanju tog cilja“, rekao je Danford 21. avgusta na zasedanju Nacionalnog svemirskog saveta.

„General Vazduhoplovnih snaga SAD DŽon Rejmond će biti na čelu nove komande ’Spejskom‘, koja će obuhvatati 87 jedinica. Baviće se raketnim upozorenjima, satelitskim operacijama, kao i svemirskom kontrolom i podrškom“, saopštio je tada Danford.

Prema mišljenju Jurija Knutova, nova američka komanda će biti zadužena za trku u naoružanju u svemiru.

„Sve jedinice, koje su postojale kao delovi drugih struktura, ujedinjene su u jedan štab. Sada se od američkog Kongresa može ’iznuditi‘ mnogo više novca za svemirske programe nego ranije, pa na ovaj način trka u naoružanju može biti ubrzana“, zaključio je Knutov.

Kakve tajne veze ima Putin sa jednim predsednikom, saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA