Najnovije

STIGAO KLJUČNI USLOV ZAPADA ZA ŠIPTARE: Vlast u Prištini neće biti formirana dok ne uradite sledeće!

Bivši premijer lažne države Kosovo i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj priznao je da razlog njegove ostavke nije bio poziv u Specijalizovano tužilaštvo za zločine OVK, već „međunarodni politički pritisak“ zbog uvođenja taksi na uvoz robe Srbiji i BiH od 100 odsto.

Profesor sa Univerziteta u Prištini dr Dušan Čelić (Foto: jutjub)

Da li to faktički znači da buduća takozvana vlada Kosova neće moći da bude formirana ako Zapadu ne obeća da će ukinuti takse i nastaviti dijalog sa Beogradom?

Profesor dr Dušan Čelić sa Univerziteta u Prištini uopšte ne sumnja da je sudbina buduće takozvane vlade u Prištini upravo takva.

„Bez obzira ko bude na tim takozvanim izborima pobedio sačekaće ih isti zahtevi Zapada da se takse ukinu i nastave pregovori sa Beogradom. I ti zahtevi će morati da se ispune“, navodi on.

Zapad će ih ukrotiti

Izborna matematika na Kosovu govori da bi lider „Samoopredeljenja“ Aljbin Kurti, poznat po ekstremnim stavovima, mogao da nasledi fotelju Ramuša Haradinaja, pa se dodatno postavlja pitanje da li Zapad njega može da ukroti i kako.

Govornik kaže da ne treba toliko davati na značaju Kurtijevoj političkoj moći.

„Ne bih idealizovao Kurtija. I on će uraditi ono što bude morao. Postoji hiljadu mehanizama uticaja stranaca na albanske političke subjekte. Kurti nije, za razliku od ostalih, imao krvavu ratnu prošlost, ali postoje drugi mehanizmi stranaca koji mogu da uslovljavaju albanske političare. Zato ne bih idealizovao i precenjivao ni njegovu snagu, ni snagu njegovog pokreta ’Samoopredeljenje‘, ali ni drugih stranaka koje će se okupiti oko njih“, ističe dr Čelić.

On smatra da su takse pitanje koje je veštački nametnuto i koje nije toliko uticalo na život ljudi na severu Kosova, koji je najviše naslonjen na robu iz centralne Srbije. Takse jesu otežale život Srbima, ali je pronađen način da se taj problem prevaziđe.

Takse kao predizborni slogan

„To što sada Haradinaj pokušava da takse postavi kao političko pitanje je bespredmetno. On verovatno u kontekstu predizborne kampanje želi da se prikaže kao veći ’patriota‘ od svi ostalih albanskih političara i mislim da je pitanje taksi sa njegove strane zloupotrebljeno zbog izbora. Haradinaj želi da naglasi da je on bio taj koji je uveo takse i da niko ko dođe posle njega ne sme da ih ukine“, ocenjuje profesor Čelić.

Do sada su četiri koalicije predale prijave takozvanoj centralnoj izbornoj komisiji Kosova za učešće na prevremenim “parlamentarnim izborima”, koji su zakazani za 6. oktobar.

To su koalicija Alijanse za budućnost Kosova (ANK) i Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK), koalicija Socijaldemokratske inicijative (SDIK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Partije pravde (PP), koalicija srpskih partija koja je formirana pre nekoliko dana u Gračanici i koalicija bošnjačkih partija pod nazivom „Vakat“.

Završni rok za prijavu koalicija i stranka za učešće na izborima je 6. septembar, a predizborna kampanja će trajati 10 dana, od 25. septembra do 4. oktobra.

Šta je Haradinaj rekao o izbodenom srpskom dečaku u Mitrovici, pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA