Najnovije

AMERIKA JE NEPRIJATELJ: Građani Srbije znaju!

Polovina građana Srbije smatra da su SAD neprijatelj naše zemlje – pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za evropske poslove.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

NJihovo ispitivanje stavova građana Srbije prema Americi pokazalo je da njih 22 odsto smatra da su SAD prijatelj, a 28 odsto ne zna da odgovori.

Takođe 26,2 odsto ispitanih odnose Srbije i SAD ocenjuje najnižom ocenom – 1. Prelaznu ocenu dva daje 29,2 odsto, trećina daje trojku, 5,9 odsto ocenu četiri, a 4,9 odsto građana daje najvišu ocenu – pet. Odnosi dveju država u proseku su ocenjeni sa 2,34.

Da će se odnosi u budućnosti poboljšati veruje 43 odsto. Ovaj stav, uglavnom, zastupaju žene i stariji od 45 godina. Nešto više 47 odsto misli da neće biti nikakvog napretka, dok 10 odsto ne zna da proceni.

Na pitanje – šta bi poboljšalo odnose Srbije i SAD 21,6 odsto navodi da je to rešenje pitanja Kosova, a 12,8 vraćanje Kosova Srbiji. Ostali zastupaju stav da bi tome doprinelo izvinjenje NATO i ratna odšteta, ulazak Srbije u EU, promena vlasti, saradnja u kulturi, sportu i obrazovanju…

Skoro polovina građana Srbije, 49 odsto, smatra da bi poseta predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu poboljšala odnose Srbije i Amerike. U suprotno veruje 41 odsto, dok je 10 odsto neodlučnih. Mišljenja da bi poseta imala pozitivne efekte su uglavnom građani stariji od 45 godina, ispitanici sa završenom osnovnom školom, kao i ispitanici iz centralne Srbije.

Da je Srbiji značajno da ima dobre odnose i sa SAD i Rusijom smatra 47 odsto građana. Prednost Rusiji daje 40,9 odsto, a SAD samo 4,3 odsto.

Vučić i Haradinaj zajedno trguju oružjem! Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA