Najnovije

BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR U SRBIJI PROGOVORIO O KOSOVU: Manter otklonio sve sumnje! Ovo nas čeka kao rezultat pregovora!

Bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter smatra da je jako važno u cilju postizanja rešenja za kosovski problem udaljiti se od ideje da neko mora da bude gubitik da bi drugi bio dobitnik.

Kameron Manter (Foto: Jutjub)

- Rešenje do koga dođemo biće ono u kome svi dobijaju - kaze Manter za Tanjug i dodaje da je to moguće ako postoji poverenje u ljude koji traže rešenja.

- U nastojanju da dođemo do rešenja, ne bavimo se trgovinom šta će neko izgubiti, ko će biti gubitnik, a ko dobitnik već se pitamo šta možemo da uradimo, i to je ono što treba ovom regionu, ljudima na Kosovu, bez obzira da li su Srbi ili Albanci - rekao je Manter, sada predsednik Instituta "Istok Zapad" koji očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovati na skupu "Balkanski dijalozi" koji Institut organizuje u Berlinu u decembru.

Manter podseća da diplomatija upravo tako i radi - gradi poverenje da bi došli do konkretnih rešenja.

- Zato dovodimo ljude sa velikim iskustvom iz cele Evrope, SAD, Balkana da rade na izgradnji poverenja i međusobnog razumevanja, nakon čega se možemo vratiti na teme poput taksi, njihovog ukidanja, povlačenja ili priznanja nezavisnosti - kaže Manter, povodom predstojećeg skupa u Berlinu na temu rešavanja problema regiona Zapadnog Balkana.

On dodaje da paralelno u fokusu moraju biti i teme važne za svakodnevni život kao što su ekonomija, kultura, obrazovanje i razmena studenata.

Navodi da obe strane ako očekuju podršku Vašingtona moraju biti fokusirane na budućnost.

- Potrebno je imati viziju, stratešku, gde Srbija, gde Kosovo, gde ceo region želi da ide. Ako su cilj EU, prosperitet, dobrosusedska saradanja, demokratija, demokratski procesi, podrška je zagarantovana - rekao je on.

Kako kaže, važno je ne podgrevati netrpeljivosti i razlike, kao ni priče o ratnim zločincima, onima koji su radili loše stvari, već se zalagati za dijalog koji vodi ka prosperitetu i toleranciji.

Na pitanje Tanjuga ako nema crvenih linija u dijalogu, zašto se od Srbije traži da obustavi diplomatske aktivnosti na povlačenju priznanja Kosova i prijemu Prištine u međunarodne organizacije, Manter odgovara da za Institut te linije nisu važne.

- Na nama je da kažemo šta može da se uradi, da nađemo zajedničke činioce na kojima se gradi poverenje - rekao je Manter.

To bi ujedno, kako Manter kaže, bio i način da se dodatno radi na izgradnji poverenja bez koga nema rešavanja konkretnih pitajna poput ukidanja taksi.

- Da sam lider Srbije, ali i Kosova rekao bih hajde da što pre nađemo rešenje, jer je to važno za zemlju, za mlade koji sve više odlaze u svet - rekao je Manter.

SAD i EU će biti strpljive u nalaženju rešenja, ali kaže da neće građani - mladi koji sve više odlaze.

Vučić prihvatio da je glup! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA