Najnovije

VATRENI TALAS OPUSTOŠIO NEPRIJATELJE: Ruski "Solncepek" stvarno prži kao Sunce! (VIDEO)

Na strategijskoj komandno-štabnoj vežbi „Centar-2019“ velika pažnja je usmerena na vatrenu podršku oklopno-mehanizovanim jedinicama u napadu. U toj ulozi se našla i artiljerijsko-raketna baterija sastavljena od oruđa TOS-1A „Solncepek“. Oni su na glavnom pravcu napadu izveli koncentrisani vatreni val koji je opustošio poziciju uslovnog neprijatelja.

Artiljerijsko-raketna baterija TOS-1A „Solncepek“ (Foto: jutjub)

Strategijska komandna-štabna vežba „Centar-2019“ ulazi u fazu svoju kulminacije. Posle odbrambene faze bitke sve jedinice koje su se nalazile ispred neprijatelja su dobile zadatak da krenu u sveopšti kontranapad. Tom prilikom u akciju su se uključile artiljerijsko-raketne jedinice Kopnene vojske. Pored njih su angažovane i eskadrile jurišne i bombarderske acijacije. Sve ove snage su izvršile masivan udar po prednjem kraju neprijateljske odbrane. Jednu od glavnih uloga vatrene podrške su imali i teški višecevni lanseri TOS-1A „Solncepek“ sa raketama opremljenim termobaričnim bojevim glavama kalibra 220mm.

Teški višecevni raketni bacač TOS-1A je u osnovi namenjen za vatrenu podršku pešadiji i oklopno-mehanizovanim jedinicama. Efikasan je protiv žive sile neprijatelja koja se nalazi na otvorenom prostoru ili u zaklonima. Takođe može da se upotrebi protiv lakooklopljene borbene tehnike i transportnih sredstava. Jednako je koristan u različitim fazama bitke. TOS-1A iza sebe ima sasvim solidno iskustvo kada je u pitanju borbena upotreba ovog sistema, gde se „Solncepek“ istakao u Siriji i Iraku.

TOS-1A se bazira na tenkovskoj šasiji i poseduje veliku mobilnost. Na oklopnom guseničaru je montiran višecevni lanser koji se sastoji iz 24 rakete, koje se mogu ispaliti za svega 7 sekundi.

Rakete koje ovo oruđe koristi poseduju dva tipa bojevih glava: zapaljive i termobarične. Kada raketa sa zapaljivom bojevom glavom padne na cilj, dolazi do kontakta zapaljive smese i vazduha usled čega nastaje njena eksplozivna aktivacija.Prilikom aktiviranja ove smese brzo se stvara plameni oblak ogromne temperature, koji usisava sav kiseonik oko sebe. Ovo je posebno smrtonosno protiv neprijateljske žive sile, koja nema ni vremena, niti mogućnosti, da se zaštiti od ovakvog napada.

Što se tiče ruske armije, u narednom periodu će se nastaviti sa isporukom ovih respektabilnih kopnenih borbenih sredstava za vatrenu podršku, kao i njima pripadajućih logističkih mašina za transport raketa i punjenje lansera.

Za njega je predviđen i dodatni paket modernizacije. Od bazične verzija ovog teškog raketnog sistema, najnovija modifikacija se odlikuje značajnim uvećanjem oklopne zaštite ovog sredstva. Tako je hodna šasija ovog sistema koja je u stvari pozajmljena sa OBT T-72 sa gornje-prednje strane i bočnih stranica zaštićena pločama sa reaktivnim oklopom. Unapređen je i kvalitet gusenične trake, a takođe je i uvećana snaga osnovnog motora koja sada dostiže 840 ks.

Sve karakteristike američkog PVO sistema “Patriot” pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA