Najnovije

BRITANCI ASANŽA DRŽE U ZATVORU U USLOVIMA GORIM NEGO ZA TERORISTE! Iako je odslužio kaznu, London neće da ga pusti1 Evo zbog čega!

Zatvorski uslovi u kojima britanske vlasti drže osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža gori su nego za teroriste, rekla je glavni i odgovorni urednik "Vikiliksa" Kristin Hrafnson.

Hapšenje Asanža (Foto: Jutjub)

"Britanske vlasti drže Asanža u uslovima gorim nego za teroriste i ne daju mu da pripremi svoju odbranu i slučaj protiv izručenja SAD", rekla je Hrafnsonova.

Ona kaže da je Asanžu uskraćeno je pravo na korespondenciju, da ima pravo samo na dvije posjete mjesečno i u teškoj je izolaciji.

Asanž je u zatvoru u Britaniji nakon hapšenja u aprilu zbog kršenja uslova kaucije. Osuđen je na 50 sedmica zatvora.

Iako je trebalo da bude oslobođen 22. septembra, ostaće u zatvoru zbog čvrstog uvjerenja sudije Vanese Beritser da će "pobjeći ako ga puste".

Hrafnsonova je rekla da ova odluka pokazuje "pristrasno tretiranje" Asanža u okviru britanskog pravosudnog sistema, prenio je "Sputnjik".

Asanž, koji je u zatvorskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja, sada će čekati ročište u februaru u vezi sa izručenjem SAD, gdje se suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući razotkrivanje nacionalnih tajni.

Osnivač "Vikiliksa" je 2010. godine objavio niz američkih tajnih poruka i depeša koje mu je obezbjedio bivši američki obavještajni analitičar Čelsi Mening.

Vlada SAD pokrenula je krivičnu istragu protiv "Vikiliksa" i Asanža na osnovu nezakonitog pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata u vezi sa nacionalnom odbranom.

Asanž se krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je Švedska za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog seksualnog napada.

U aprilu ove godine predat je britanskim vlastima, a švedsko tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj seksualnog napada. 

Si Đinping zadao je opasan test, ko padne, nema nazad!Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA