Najnovije

NASA SNIMILA ČUDO! Na obali jezera, usred suše izronio objekat koji će promeniti tok istorije! (VIDEO)

Kamere NASA snimile su fotografije akumulacije u trenutku čim je spomenik postao vidljiv, a takođe i kada je bio pod vodom. Spomenik star 5.000 godina ponovo je izronio u Španiji nakon što je 50 godina bio potopljen na dnu veštačkog jezera.

Španski Stounhedž (Foto: Jutjub)

Na megalitskom mestu nalaze se 144 granitna bloka koja su visoka više od šest stopa i nazvana su "španskim Stounhendžom". NJegova sličnost sa UNESKO-vom svetskom baštinom u Viltšajreu je upečatljiva, ali iberijska verzija je napravljena od manjih stena.

Smatra se da je mesto uništeno, kako to prenose istorijski spisi 1960-ih, kada je španski lider i general Fransisko Franko naredio izgradnju hidroelektrane u mestu Peraleda de la Mata, blizu Kaceresa u Ekstremaduri.

Međutim, snažna i dugotrajna suša je dovela do toga da se građevina pojavi kada je voda počela naglo da nestaje. Zapadnu Španiju pustoši višegodišnja suša i sada se može videti struktura iz bronzanog doba, za koju se misli da je bila drevni hram.

Hugo Obermajer, nemački sveštenik i arheolog amater, ovo mesto je prvi put pronašao 1925. godine. Zbog nesrećne odluke generala Franka koji se opredelio da ovo mesto uništi, kada je naredio da se dolina reke Tagus pregradi i formira brana, a samim tim i veštačka akumulacija.

Pročitajte OVDE  šta se to dešavga u Americi a ima veze sa vanzemaljcima.

Izvor: Dejli Mejl/espreso. rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA