Najnovije

PROF. VUJIĆ, DEKAN SA BERKLIJA: Ugled Beogradskog univerziteta ugrožen zbog Malog! (VIDEO)

Doktorat Siniše Malog je očigledan plagijat i ugled Univerziteta u Beogradu je ugrožen, jer već pet godina ne može da donese odluku o tom pitanju, kaže profesorka Jasmina Vujić, svetski poznata naučnica i prva žena dekan na jednom od 10 najboljih fakulteta u Americi, na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju.

Profesorka Jasmina Vujić (Foto: Jutjub)

Profesorka Vujić rekla je u Novom danu da podržava studente koji su blokirali zgradu Rektorata sa zahtevom da rektorka Ivanka Popovića na RTS-u od premijerke Ane Brnabić zatraži smenu ministra Siniše Malog.

Svoj stav je prenela i rektorki Popović prilikom kratkog susreta na ulazu u Rektorat.

"To je bilo sasvim slučajno. Upravo je završila razgovor sa studentima, izlazila je i iskosristila sam priliku da je pozdravim. Ne znamo se, ali je prepoznala moje ime, i otprilike mi je rekla: 'Ali dopustite da proces ide kako treba, da se vrati ponovo na Rektorat i onda ćemo odlučiti'. Rekla sam joj da to traje pet godina, da je to ping pong, i da ovo nije način da se reši očigledan plagijat, što je profesor Raša Karapandža, sa kojim isto sarađujem godinama, i dokazao preko softverske podrške", kazala je Vujić.

Studente koji blokiraju rektorat, kako je dodala, podržava zato što smatra da Beogradski univerzitet treba da čuva svoju autonomiju.

"S jedne strane imamo ministra finansija koji odlučuje o budžetu, s druge strane se odlučuje o njegovom doktoratu na istom univerzitetu. Univerzitet mora da zadrži svoj kvalitet, ugled u svetu, jer je došlo dotle da mi na Berkliju - ima nekoliko profesora našeg porekla - sada razmišljamo da li ćemo primiti studente Beogradskog univerziteta na doktorske studije ukoliko je nivo znanja otišao dole i ugled samog univerziteta otišao dole", upozorila je ona.

Istakla je da samo u Silicijumskoj doilini radi njenih 1.000 kolega sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

"To znanje na Beogradskom univerzitetu (...) omogućilo nam je da postignemo šta smo postigli. Ne bih želela da se uruši ugled Beogradskog univerziteta", rekla je Vujić.

Odlazak u Sjedinjene Države omogućio joj je usavršavanje u oblasti nuklearne fizike, budući da se u Srbiji, kako je istakla, ne dizajniraju nuklearni reaktori, niti se objavljaju istraživanja o primeni u medicini.

Bila je prva profesorka u istoriji Fakulteta za nuklearni inženjering na Univerzitetu u Berkliju, na kojem je kasnije izabrana za dekana, čime je postala prva žena na toj funkciji na nekom od fakulteta za nuklearne nauke u SAD.

U nastavu je uvela predmet Nikola Tesla, na kojem se uči o životu, idejama i patentima čuvenog srpskog naučnika. Do 1999. godine, kako je istakla, u Americi se vrlo malo govorilo o Tesli, ali je danas veoma popularan - njegova bista se nalazi u Silicijumskoj dolini, a Ilon Mask je svoju kompaniju za proizvodnju električnih automobila nazvao upravo po Tesli.

Jasmina Vujić trenutno radi na primeni neutrona u terapiji raka.

"Na tome radim već 20 godina, s naše strane inženjerske možemo da optimizujemo energiju i snop, ali čekali smo drugu stranu - medicinsku - da razvije 'target therapy' (ciljanu terapiju)", objasnila je.

Sa kolegama u Americi osnovala je i Udruženje elektroinženjera srpskog porekla u SAD koje već godinama daje stipendije srpskim studentima i bavi se humanitarnim radom.

Članica je Političkog sveta pokreta Dveri.

Pročitajte OVDE  šta se to pita Sergej Trifunović a u vezi je sa ženom koja je poginula na naplatnoj rampi.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA