Najnovije

PROTEST "1 OD 5 MILIONA": "Zaštitićemo Univerzitet, nećemo odustati!"

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" okupili su se po 42. put u 19 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Protest "1 od 5 miliona" (Foto: Jutjub)

Organizatori protesta obratili su se okupljenima podsećajući ih da grupa studenata koja se predstavlja kao deo protesta "1 od 5 miliona" već deveti dan blokira zgradu Rektorata.

"Mi smo tu da zaštitimo autonomiju univerziteta i pozivamo profesore da zaštite svoju profesiju. Mi smo našu kuću vratili kolege studenti", poručila je jedna od organizatorki protesta Tea Vukadin.

Potom se okupljenima obratila studentkinja Mila Jovanović. Ona je poručila da i ona blokira rektorat i da pomaže studentima u borbi za svaku stečenu diplomu.

"Mnogi veliki ljudi učili su na ovom univerzitetu i mnogi tek treba to da učine, mi se borimo za njih", poručila je Jovanovićeva.

Ona je uputila poziv rektorki Ivanki Popović da "ne štiti samo sebe, nego i studente".

"Pozivamo rektorku da ne bude na strani tamne sile", rekla je Jovanovićeva.

"Studenti, znam da je ogromna većina na našoj strani i neću da ulazim u to zašto niste sa nama. Mi smo preuzeli odgovornost za sve. Mi ćemo opravdati sve vaše noći provedene nad knjigom i kažem vam, zaštitićemo univerzitet. Tvrdim vam da nećemo odustati i kažem u ime svih studenata u rektoratu, položićemo i ovaj ispit", rekla je Jovanovićeva.

Nakon toga učesnici protesta krenuli su u protestnu šetnju ka Trgu republike.

Devet meseci protesta - kako je sve počelo

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Trifunović pitao Vučića o Babiću! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA