Najnovije

OVA TRAMPOVA STRATEGIJA JE ZALEDILA EPIDEMIOLOGE: Da su ga poslušali, ovo bi se desilo! (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Tramp razmišljao je da koronavirusu dozvoli da preplavi zemlju dok je u martu razmatrao strategije za rešavanje rastuće krize, preneo je Vašington Post.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Na sastanku u Situacijskoj sobi 14. marta - istog dana kada je Tramp produžio zabranu putovanja u Britaniju i Irsku u nameri da uspori širenje pandemije - Tramp je, kako se izvještava, predložio da SAD dozvoli razvoj „imuniteta krda“.

Kontroverzni pristup - koji su u to vreme zagovarali neki stručnjaci - pustio bi bolest da se širi pod pretpostavkom da će mnogi razviti samo blage simptome i raširen imunitet na bolest će početi da se razvija.

"Zašto to ne pustimo da operemo zemlju?" Tramp je navodno pitao dr Entonija Faučija, direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, jednog od najboljih naučnih stručnjaka predsednikove operativne grupe za koronavirus.

Dva anonimna izvora upoznata sa primedbama predsednika potvrdila su detalje sastanka do publikacije.

Prema izveštaju, Fauči u početku nije razumeo šta Tramp misli pod frazom "oprati se". Kad je shvatio šta Tramp govori, uznemirio se i izložio verovatne posledice.

"Gospodine predsedniče", odgovorio je Fauči, prenosi Post. "Mnogi ljudi bi umrli."

Tada Trump nije bio sam u podršci strategiji „imuniteta krda“.

Najviši vladini naučni savetnici u Velikoj Britaniji navodno su u početku podržavali strategiju „imuniteta krda“, a premijer Boris DŽohnson se u početku odupirao sveobuhvatnim merama zaključavanja koje se preduzimaju u drugim evropskim zemljama.

Tek kada su nove projekcije naučnika sa Imperial Koledža u Londonu utvrdile da bi 500.000 moglo umreti ako se bolest dozvoli široko širi, vlada je naglo promenila kurs i 23. marta uvela prinudne mere zatvaranja.

Švedska se takođe opirala uvođenju mera zabrane zatvaranja, pri čemu su vladini naučnici rekli da ako su uvedene prerano, takve mere mogu biti kontraproduktivne.

Kako se broj umrlih u Švedskoj povećava, takve bi se mere uskoro mogle uvesti, prema izveštajima. Ali vlada insistira da takvi planovi nisu predstojeći.

Tramp se klanjao između zagovaranja široko rasprostranjenih maera zaključavanja i tvrdnje da bi te maere mogle naneti više štete od same bolesti.

Pre nego što je početkom aprila produžio mere karantina za mesec dana, ranije je razmišljao da ignoriše savete svojih najboljih naučnika i da ukine karantin na Uskrs.

U tvitovima je tvrdio da "ne možemo da lek bude gori od problema" i da postoji hitna potreba da se ublaži šteta američkoj ekonomiji.

Prema pisanju Post, iako je Tramp prihvatio Faučijevo upozorenje na sastanku u martu, on nastavlja da se zalaže za što skorije otvaranje američke ekonomije.

Sirijci se masovno vraćaju u Idlib! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA