Najnovije

ŽELI DA SE DODVORI AMERIMA: Predsednik Kolumbije uporedio Madura sa Slobodanom Miloševićem!

Kolumbijski predsednik uporedio je svog kolegu iz Venecuele Nikolasa Madura s bivšim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem u diplomatskoj ofanzivi kako bi saterao u ćošak venecuelanskog socijalistu, upozoravajući da bi učinio "glupu" grešku da napadne svog suseda koji uživa podršku SAD.

Nikolas Maduro (Foto: Jutjub)

Ivan Duke izneo je ove komentare u intervjuu za AP pre putovanja u NJujork, gde se očekuje da će osuditi Madura pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija kao nasilnog autokratu.

Duke veruje da Maduro nije samo odgovoran za humanitarnu katastrofu u zemlji, već je i sada pretnja regionalnoj stabilnosti jer pruža sigurno utočište kolumbijskim pobunjenicima.

"Brutalnost Nikolasa Madura uporediva je sa Slobodanom Miloševićem", rekao je Duke, koji je pozvao Međunarodni krivični sud da istraži Madura zbog kršenja ljudskih prava.

Dok je Duke odbio da isključi vojni udar protiv marksističkih pobunjenika za koje se tvrdi da se kriju preko granice, rekao je da bi svaka agresija oružanih snaga Venecuele odmah izazvala regionalni odgovor koji bi mogao uključivati dodatne sankcije i diplomatske akcije.

"Ako nameravaju da učine nešto tako glupo, znaju kakve će biti posledice", rekao je Duke. koji je pojačao pritisak na Madura poslednjih nekoliko sedmica nakon što je mala skupina disidentskih levičarskih pobunjenika odlučila da prekine sa istorijskim mirovnim procesom u Kolumbiji i ponovo povede borbu protiv države, tvrdeći da je vlada učinila izdaju protiv sporazuma kojem je bio cilj da prekinu sukobe koji traju već pet decenija.

U UN se očekuje da će mladi kolumbijski vođa optužiti Madura za kršenje rezolucije Saveta bezbednosti usvojene nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. jer krije pobunjenike.

Venecuelanski predsednik više puta je negirao te optužbe, i iako neće prisustvovati ovogodišnjoj Generalnoj skupštini, njegovi izaslanici će verovatno podneti slične optužbe protiv Dukea, optužujući ga da nije postupio protiv ilegalnih oružanih grupa koje su planirale napade na njegovu vladu iz Kolumbije.

"Kolumbijska oligarhija želi da uradi sve moguće pripreme kako bi osigurala oružanu agresiju na Venecuelu", izjavio je nedavno ministar komunikacija Horhe Rodrigez.

Rastuće tenzije duž granice imaju potencijalno opasne i širokosežne geopolitičke implikacije koje uključuju interese Rusije, Kine i SAD.

Pročitajte OVDE zašto demokrate traže ostavku Donalda Trampa.

Izvor: Fena

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA