Najnovije

Interpol krije ko "gura" Prištinu

Iako zvaničnici iz Prištine slavodobitno tvrde da su se gotovo sve članice Izvršnog komiteta Interpola založile za to da se njihov zahtev za prijem u ovu organizaciju razmatra na predstojećoj Generalnoj skupštini u Čileu, u samom sedištu svetske policijske organizacije kažu da će se dnevni red znati - u oktobru.

Interpol (Foto: Jutjub)

Dnevni red 88. Generalne skupštine Interpola preliminarno je razmatran u junu, međutim, ostaje nepoznanica da li je tom prilikom postojala većina da se u njega uvrsti i zahtev Kosova. Novinari su pitali Interpol - kako su tada pojedinačno glasale zemlje članice Izvršnog komiteta i koji je bio rezultat tog izjašnjavanja, ali umesto konkretnog odgovora, rekli su:

- Izvršni komitet će odobriti dnevni red 88. Generalne skupštine na svom sledećem sastanku u oktobru. Zatim se o dnevnom redu glasa na Skupštini, tako da u ovoj fazi ne možemo da pružimo više informacija.

IK Interpola, inače, ima 13 članova i u njemu su predstavnici Alžira, Rusije, Argentine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Brazila, Moldavije, Angole, Nigerije, Holandije i predsedavjuće Koreje, dok su mesta Amerike i Azije upražnjena. Od njih, sedam ne priznaje tzv. kosovsku državnost.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će naša zemlja lobirati do samog glasanja u Santjagu, u kom od 15. do 18. oktobra zaseda GS, ali je ukazao i da prema pravilima IK, kandidatura Kosova može biti predstavljena kao informacija što znači da svaka država u bilo kom trenutku, pre zasedanja GS, može da kandiduje tu temu i da zahteva da se učlanjenje tzv. Kosova u tu organizaciju stavi na dnevni red.

Zasad je neizvesno i hoće li delegacija Prištine biti prisutna na zasedanju, jer je domaćin Čile, zemlja koja ne priznaje Kosovo. Kada se pre dve godine GS Interpola održavala u Kini, koja takođe ne priznaje Kosovo, predstavnicima Prištine nisu bile odobrene vize da bi došli na ovaj skup. Svesni da neće imati potrebnu većinu na GS, Kosovo je te 2017. povuklo zahtev da se glasa o njegovom prijemu.

Uslov

Tokom zasedanja GS Interpola u Pekingu 2017. usvojene su jasne smernice za prijem novih članova u ovu organizaciju, po kojima zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve "neophodne uslove državnosti". Kako Kosovo ne zadovoljava ovaj kriterijum, eventualna odluka da se ono primi u Interpol bilo bi kršenje pravila te organizacije.

Poraženi lobisti

Prilikom poslednjeg glasanja za prijem Kosova u Interpol na Generalnoj skupštini u Dubaiju pre godinu dana, prištinski separatisti su poraženi, jer je od 154 zemlje, koliko je glasalo, 76 bilo "za", 56 "protiv", a dve uzdržane. Pošto se to lobistima kosovske nezavisnosti nije svidelo, izdejstvovali su i ponovno glasanje, kada su opet poraženi. U drugom krugu glasalo je 135 država, 68 je bilo "za", 51 "protiv", a 16 uzdržanih.

Pročitajte OVDE  do kakvih su frapantnih podataka došli srpski obaveštajci.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA