Najnovije

Vesić najavljuje gondolu uprkos "histeriji manjine", Bastać poručuje - Ne postoji normalna osoba koja bi ušla da se vozi na toj žičari!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručuje da će Beogradska gondola biti izgrađena "uprkos histeriji agresivne manjine". Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, s druge strane, poručuje žičare neće biti.

Goran Vesić (Foto: Jutjub)

U jeku rasprave o građevinskim projektima u glavnom gradu, priča o beogradskoj gondoli ponovo je aktuelizovana.

Uprkos "histeriji agresivne manjine", kako kaže zamenik gradonačelnika, grad je odlučan u nameri da izgradi žičaru. Opozicija poručuje - neće moći.

Dok se preslaže kroz 41.400 "kockastih činova" i suši posle "Karnegijevih bujica", Beograd bi, prema najavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ponovo da gleda gore - u fokusu visine Kalemegdana.

"Gondola će biti izgrađena uprkos histeriji agresivne manjine. Beograd će dobiti gondolu koja će povezivati Kalemgdanski park i Ušće, kao što gondolu imaju Jerusalim, NJujork, Salcburg, Koblenc i mnogi drugi gradovi", kazao je Vesić za "Blic".

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, s druge strane, obećava da se neće graditi žičara na Kalemegdanu.

"Jer ne postoji normalna osoba koja bi ušla da se vozi na toj žičari kada znamo da su kocke koje si (Vesiću) nabavio na Trgu Republike imale rok trajanja deset dana", kazao je Bastać.

Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" objavila je još 30. jula da je projekat beogradske gondole zakonski sporan, bez jasne svrhe i utemeljenja i da bi takva izgradnja imala razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol glavnog grada.

A proteklih dana, simbol jednog dela grada bile su bujice iako kiša nije padala. Danas, za stanare Dorćola i Palilule, nakon pucanja vodovodne cevi i sanacije, barem voda više nije problem. Ali ima drugih problema, kažu građani sa kojima je razgovarala ekipa novinara.

"Nemamo internet, kablovsku, ma na ivici živaca."

"Hirošima, ustvari Nagasaki!"

"Svuda u svetu problemi kad se gradi ulica, hoćemo ulice, a nećemo probleme."

"Ovo je samo lud mogao da smisli ovoliko radova odjednom."

Zamenik gradonačelnika najavljuje drugačiju sliku za prvu nedelju oktobra. Vesić kaže da se sa radovima u ovom delu Beograda kasni jer su instalacije ispod ulica stare i nisu tačno ucrtane.

Bastać ne prihvata objašnjenja, već postavlja pitanja.

"Kada ćeš da pokažeš sve knjige nadzora koje štite sve ove tvoje besmislene, preskupe i štetne radove u Beogradu? Kada ćeš da nam kažeš čija je firma preko koje si nabavio kocke na Trgu Republike? I kada ćeš da podneseš ostavku i spasiš sve ove građane u Beogradu koje maltretiraš već mesecima", upitao je Bastać.

Zbog reprize sa kockama na Trgu i Transparentnost Srbija tražili je odgovore, tj. informacije od javnog značaja.

"Tražili smo dokumente o prijemu prethodno izvedenih radova, da li se poštovao ugovor. Dakle, neko u celoj priči mora biti kriv i to je jedna od informacija koje bi trebalo da se dobiju. Kažem trebalo, jer odgovori ne stižu uvek", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Za grad je ipak najvažnije da se hrapav kolovoz pretvori u ravan i to, kako tvrde, bez uloženog dinara. A onda, pravac Kalemegdan - samo, hoće li taj pogled biti dovoljno histeričan?

Pročitajte OVDE  šta je to Vesić još najavio a može da bude problem za žitelje Beograda.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA