Najnovije

BURNO U AMERIČKOM SENATU: Glavno žarište je dijalog Beograda i Prištine, ideja odvajanja Srpske, a plaše se Rusije i Kine!

Komitet za oružane snage američkog Senata održao je saslušanje o stanju u bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, o nacionalnim interesima SAD, jačanju uticaja Rusije i Kine i ocenio da su dva najveća žarišta na Balkanu politička blokada u BiH i pregovori Beograda i Prištine i istakao da se rukovodstvo u RS igra idejom odvajanja.

Dejmon Vilson (Foto: jutjub)

Komitet je ocenio da se rukovodstvo u Republici Srpskoj igra idejom odvajanja i da je Banjaluka mesto najvećeg ruskog upliva Rusije, više i od Beograda.

Januš Bugajski, viši saradnik organizacije „Centar za analizu evropskih politika govorio je o pet vrsta ruskog uticaja u regiji.

On je pod jedan svstao promovisanje lokalnog nacionalizma kako bi se potkopala podrška NATO i pokrenuli sukobi između rivalskih nacionalističkih projekata. Pod dva, korumpiranje političara i biznismena kako bi se omogućio veći prodor u države. Treća vrsta je, prema njegovoj analizi, iskorištavanje energetske zavisnosti da bi se stekle ekonomske i političke prednosti. Na četvtom mestu je vođenje propagandne ofanzive putem lokalnih medija i društvenih mreža kako bi se poboljšao položaj Rusije i potkopale zapadne institucije. Peta vrsta ruskog uticaja u regiji je učvršćivanje društvenih veza koje povećavaju uticaj Moskve. Tu spadaju pravoslavne crkve, političke stranke, kulturne organizacije itd.

Dejmon Vilson, izvršni potpredsednik organizacije „Atlantski savet“, naveo je da je Rusija manje fokusirana na održavanje svog ograničenog uticaja u regiji, a više na narušavanje američkog uticaja, remećenjem procesa integracija u NATO i EU.

Odsustvo dogovora podstiče nacionalističke političke rasprave koje usporavaju razvoj demokratije u Srbiji i omogućavaju kosovskim liderima da izbegnu teška pitanja o upravljanju - rekao je on.

- Rusija je pronašla prednost u iskorišćavanju korupcije i slabih institucija. Moskva koristi svoju energetsku snagu, rasporedila je svoje obaveštajne službe, vodila kampanje za dezinformacije i manipulisala pravoslavnom crkvom - rekao je Vilson i naglasio da je u Srbiji je Moskva spojila ove alate sa svojom pozicijom u Savetu bezbednosti UN i svojim istorijskim vezama da bi ostvarila uticaj.

Govornici su se složili da je ekonomija primarni cilj Kine, koja preko Balkana želi više da uđe na tržište u ostatku Evrope.

- Kineske investicije putem inicijative 'Pojas i put' – velikog kineskog programa za infrastrukturu i povezanost - naglo su povećale ekonomski uticaj Pekinga u regiji - rekao je analitičar Dejvid Šulman.

- S obzirom na ovaj ekonomski fokus, Kina ima koristi od regionalne stabilnosti i za razliku od Rusije, ne želi da izaziva unutrašnje podele, podrivanje pristupa EU ili umanjenje poverenja u demokratske sisteme. Istina je da je rezultat kineskog ekonomskog upliva na Zapadni Balkan skupljanje potencijalnih političkih sredstava uticaja, jačanje neliberalnih vođa i pretnja potkopavanjem demokratskog razvoja i odvlačenje zemalja dalje od Amerike i EU - tvrdi on.

Kao dva najveća žarišta na Balkanu izdvojeni su politička blokada u BiH i pregovori Srbije i lažne države.

- Bez dogovora, Rusija ima uticaj na Srbiju i samim tim na region. Odsustvo dogovora podstiče nacionalističke političke rasprave koje usporavaju razvoj demokratije u Srbiji i omogućavaju kosovskim liderima da izbegnu teška pitanja o upravljanju. Odlučnije okretanje Srbije ka Evropi obezbediće zaštitu koja nam je potrebna za Bosnu - naveo je Dejmon Vilson.

Januš Bugajski je izjavio da ne može zamisliti novi oružani sukob Beograda i Prištine, ali može sukob u BiH.

- Ne mislim da bi u ovom trenutku srpsko rukovodstvo u Republici Srpskoj to želelo. Ali oni se igraju, igraju se sa idejom odvajanja, igraju se sa idejom nefunkcionalne ili propale države. Rekao bih da je Banjaluka zapravo postala mesto najvećeg ruskog upliva Rusije. Verovatno više i od Beograda u tom regionu - ocenio je.

Bugajski ovakav stav objašnjava velikim ruskim uticajem na Republiku Srpsku, dodajući da bi SAD trebalo da udvostruče posvećenost BiH. Takođe je rekao da misli da će specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer, više biti uključen u bosansku krizu nego u krizu takozvano Kosovo-Srbija.

- Nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz. Ako se sećate, mi smo u proteklih 20 do 30 godina uložili ogroman diplomatski, politički i vojni kapital u regiji. Za nas bi bilo kakav veliki poraz i novi rat, posebno u Bosni ili između lažne države Kosova i Srbije, bio velika katastrofa. Rusija i Kina ne samo da bi od toga profitirale, nego bi taj novi zamah koristile za podrivanje drugih evropskih država - rekao je Bugajski.

Šta je Šešeljeva crna lista, saznajte OVDE.

Izvor: fonet. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA