Najnovije

OTPORAŠ RUŠI VLAST U BOLIVIJI: Srđa Popović umešan u novi pokušaj obojene revolucije!

Popović, izvršni direktor Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS), poznat po sličnim antirežimskim akcijama još od Otpora i pada Slobodana Miloševića, sada ima ključnu ulogu u optuživanju Moralesa za šumske požare koji mesecima bukte u Amazoniji. Ovo je obelodanio popularni američki sajt Grey zone (u prevodu siva zona), poznat po razotkrivanju sumnjivih političkih odnosa u svetu.

Srđa Popović (Foto: Jutjub)

Pare na sve strane

Kako piše Vajat Rid, autor teksta koji se bavio Popovićevim trenutnim delovanjem u Boliviji, Srbin je važna strateška i finansijska injekcija izvesne DŽenis Daza, koja je glavnoosumnjičena da skreće pažnju sa pravih razloga zbog kojih je došlo do paljenja amazonskih šuma.

- Dok brazilski predsednik Žair Bolsonaro omogućava elitnim vlasnicima zemljišta da spaljuju Amazon, profesionalni operativci promene režima, poput DŽenis Daza, nastoje da preusmere krivicu za požare na levičarsku vladu Bolivije, čiji se predsednik Evo Morales suočava sa izborima u oktobru - stoji u ovom analitičkom tekstu.

Rid tvrdi da i letimičan pogled na dosadašnji rad ove žene otkriva da je ona na čelu mreže zapadnih organizacija koje su obučavale i savetovale lidere operacija koje su služile promenama režima od Venecuele do istočne Evrope. Posebno se podvlači da je Daza trenutno najagilinija u organizovanju višemesečnih krvavih demonstracija u Hongkongu protiv centralnih vlasti u Pekingu.

Kako primećuje sajt, upotrebom heštega #SOSBolivia, Daza i njeni saveznici su se mobilisali kako bi se ekološka kriza iskoristila do maksimuma propagandnog potencijala, a kao jednog od njenih kompanjona navodi Srđu Popovića. Naime, Fondacija za ljudska prava objavila je da je aktivnosti DŽenis Daza sponzorisala Popovićeva organizacija.

- Dazina je direktan saveznik osnivača CANVAS Srđe Popovića, bivšeg vođe grupe Otpor, koja je odgovorna za promenu režima, a koju podržava Zapad. On je nju promovisao na svom Tviteru, optužujući Boliviju za loše upravljanje i ekološku katastrofu - navodi sajt.

Obojene revolucije (i pokušaji revolucija) sa kojima dovode u vezu Popovića:

2000. Srbija

2003. Gruzija

2004. Ukrajina

2005. Kirgistan

2005. Liban

2009. Iran

2010. i 2011. Arapsko proleće (Tunis, Egipat, Libija, Bahrein, Sirija, Jemen, Alžir, Irak, Jordan, Maroko, Oman, Kuvajt, Mauritanija, S. Arabija)

2019. Venecuela

Izazivanje sukoba

Siva zona dalje piše da CANVAS u velikoj meri finansira Nacionalni fond za demokratiju, ogranak CIA.

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže da je Popović u nazivu svoje organizacije svesno stavio atribut nenasilna, dok deluju potpuno suprotno.

- Na Boliviju se očigledno vrši indirektan pritisak kako bi se izazvao sukob, kao u Siriji ili Ukrajini. Popovićev CANVAS je najpre propagandna, pa onda nasilna organizacija u cilju ostvarenja interesa zapadnih sila. Požar svakako nema veze sa Bolivijom, ali se morao naći povod da se krene u akciju rešavanja unutrašnjih spornih pitanja - poručuje Spasić.

Crna Gora se trese zbog ovih reči iz Podgorice! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA