Najnovije

OVO SU NAJBOLJI PVO SISTEMI NA SVETU! Ruski general-major otkrio sjajne informacije: Evo koliko su letelica do sada oborili!

Ruski general-major je objavio precizne informacije o broju neprijateljskih dronova, ali i raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih lansera, koje je ruska PVO vazduhoplovne baze Hmejmim uspela da obori za protekle dve godine

Ruski PVO sistem "Pancir" (Foto: RIA)

Više od 100 teroristički dronova je uništeno dejstvom sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) ili onespobljeno sredstvima za protivelektronsku borbu (PEB) tokom odbrane vazduhoplovne baze Hmejmim u Siriji. Ovo je saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

 „Teroristi stalno pokušavaju da izvrše proboj PVO sistema koji štiti vazduhoplovnu bazu Hmejmim. Ukoliko govorimo o konkretnim brojkama, za dve godine je uništeno 118 bespilotnih letelica koje su upotrebile različite terorostičke formacije. Samo od početka ove godine oboreno je 58 dronova“ – rekao je general Konašenkov.

Prema njegovim rečima, apsolutna većina ovih bespilotnih letelica je lansirana iz idlibske zone bezbednosti. Najveći broj napada je došao iz okoline naseljenih mesta El-Latamna, Han-Šejhun itd. „Pored toga, u poslednje vreme naši raketni sistemi PVO kratkog dometa kao što su „Pancir-S1“ i „Tor-M2“ sve više obaraju i rakete koje se lansiraju iz višecevnih lansera. Tako je od 1 januara ove godine do danas, registrovano presretanje 29 projektila koji su lansirani iz artiljerijsko-raketnih oruđa. Ovi napadi su su takođe došli iz zone deeskalacije „Idlib“.- napominje ruski general.

Konašenkov je tom prilikom istakao da je „za obaranje ovih 29 raketa potrošena 31 raketa koja se nalazi u naoružanju raketnih sistema „Pancir-S1“ i „Tor-M2“. On je dalje dodao da je „efikasnost koja je tom prilikom ostvarena bliska odnosu jedna raketa-jedan cilj“- napominje se u tekstu.

PVO sistem “TOR” (Foto: jutjub)

Skoriji napadi

Zvanični predstavnik vojnog ministarstva je rekao, da je 11. avgusta ove godine sprečen masovni napad bespilotnih letelica, u kome je učestvovala grupa od ukupno šest dronova. U njoj se nalazi pet udarnih bespilotnih letelica, i jedna preko koja je imala funkciju upravljanja.

 „Na pet bespilotnih letelica je bilo nakačeno do 10 improvizovanih eksplozovnih sredstava, koji su instalirani na njihovim krilima. Ova sredstva su napunjena maticama, šrafovima i delovima armature radi što većeg ubojnog efekta“ – rekao je Konašenkov.

Protivvazduhoplovna odbrana ruske vazduhoplpovne baze „Hmejmim“ u Siriji je 3.septembra ove godine oborila dve bespilotne letelice koje su upotrebili teroristi. Oba aparata su na vreme detektovana severo-zapadno od avio-baze. Ove bpl su vatrom iz PVO sredstva oborene na bezbednom odstojanju. Tom prilikom nisu registrovane ljudske žrtve, niti materijalna šteta na objektima u okviru baze.

 „U ovom napadu učestvovale su dve bespilotne letelice. One su pokušale da izvedu napad iz različitih pravaca. Interesantno je da je jedna letelica dolazila iz pravca akvatorije Sredozemnog mora. Tačnije, po svemu sudeći, bespilotna letelica je lansirana sa broda“ – rekao je general.

On nije isključio da je postojeće zatišje u napadima na vazduhoplovnu bazu Hmejmim rezultat oslobođenja gradova Han-Šejhum i El-Latamni u idlibskog zoni deeskalacije. Ulaskom jedinica sirijske armije u ovaj region, pronađene su radionice za sklapanje dronova kao i teren odakle su lansirane. Sve je pokazano stranim novinarima.

Podsetnik

96K6 „Pancir S1” je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom od oko 4,800 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

9K332 „Tor-M2“ je efikasan protiv aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, i posebno, visokopreciznih navođenih bombi i raketa. Predstavlja kompleks kratkog dometa (po daljini 15km/po visini 10km), i idealan je za zaštitu oklopno-motorizovanih kolona na maršu ili u toku aktivnih borbenih dejstava. Za razliku od ranijih verzija ovog kompleksa, „Tor-M2“ u svom borbenom spremniku ima 16 raketa (ranije verzije su imale kapacitet od 8 raketa).

Odlikuje ga pokretljivost, kratko vreme reakcije po uočenom cilju, automatizacija procesa prilikom gađanja, izuzetna efikasnost prilikom uništenja čitavog spektra vazdušnih ciljeva, kao i visok stepen otpornosti na sredstva PeB (sredstva za protiv-elektronsku borbu). 

Kakav će biti ruski neprobojni PVO štit nazvan “Prometej”, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA