Najnovije

SAD JE SVE JASNO! NE ZANIMA NJIH NI KOSOVO, NITI UTICAJ RUSIJE: Zapad hoće naš litijum, Srbija ima najveće zalihe te rude u Evropi!

Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Kada će u toj zemlji početi eksploatacija tog elementa koji se ugrađuje u strujne baterije dugog veka i predstavlja jedan od najtraženijih elemenata na svetu?

Ilustracija (Foto: pixabay/ Pravda)

Informativni portal Dojče virtšafts nahrihten piše o litijumskom bogatstvu Srbije. „Blumberg prenosi da Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Rezervoar se nalazi u Zapadnoj Srbiji u Mačvi. Tamošnji mineral se zove jadarit. Navodno postoje rezerve 118 miliona tona rude koja sadrži 1,8 procenata litijum-oksida, kako piše američki glasnik za geološka istraživanja USGS.

Rudarski koncern Rio tinto je pre nekoliko meseci najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum u okviru svog projekta vađenja jadarita. Odluka o tome će biti doneta tek krajem 2020. Dotle bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti projekta. Prema navodima šefa Rija tinta, Žan-Sebastijana Žaka, resursi u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji nude mogućnost da se zadovolji potreba celog sveta za elektrifikacijom.

„Jedna od najvećih nada za Srbiju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru 2019. godine nazvao projekat ’jednom od najvećih nada za Srbiju’. Zaliha sirovine je otkrivena 2004. Na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora. Rio tinto prenosi da je reč o najvećem svetskom nalazištu litijuma.

Od početka projekta, Rio tinto tesno sarađuje sa srpskom vladom i lokalnim službenicima kako bi bilo omogućeno da se sa projektom napreduje odgovorno i na način koji će dobro doći okolnim opštinama.

Rio tinto smatra da bor i litijum imaju važnu ulogu u efikasnom korišćenju energije u budućnosti. Litijum je važan sastojak u proizvodnji baterija za električne automobile i elektronske uređaje najvećeg kvaliteta. A bor se upotrebljava u proizvodnji staklenih izolacionih vlakana i pogona za korišćenje energije vetra, kako je to Rio Tinto preneo u  jednom saopštenju.

„Zlato 21. veka“

Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji. Električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama. Si En En opisuje litijum kao ’zlato 21. Veka’. Posebno koncerni SAD kao što su Tesla, Gugl i Epl hoće da narednih godina pojačaju investiranje u sektor električnih automobila, što bi trebalo da dovede do povećanja potražnje za litijumom. Zemlje koje su trenutno glavne po eksploataciji litijuma su Australija. Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugalija i Brazil, prenose Investing njuz. Kina i Evropa su najveći konzumenti litijuma.

Stratešku važnost te sirovine pojašnjava CIA na svom internet-portalu. CIA prenosi da se mnogo bavi područjem tehnološkog razvoja, te da je prvu litijumsku bateriju izumela i koristila CIA 60-ih godina“, piše portal Dojče virtšafts nahrihten.

Inače, koncern Rio tinto na svom internet-sajtu prenosi da je hemijski sastav litijuma sličan kriptonitu – fiktivnom elementu koji daje snagu Supermenu.

Lazanski poslao oštru poruku Amerikancima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA