Najnovije

U napadima Boko Harama 37 mrtvih

JAUNDE - Ekstremisti Boko Harama osumnjičeni su da su prouzrokovali eksplozije na kontrolnim punktovima na severoistoku Nigerije pri čemu je poginulo 37 ljudi, a napali su i kamerunsku vojnu bazu na granici s Nigerijom i pri tom ubili pet vojnika, rekli su lokalni zvaničnici i svedoci.
Boko Haram (Foto: arabi21.com)

Boko Haram (Foto: arabi21.com)

Dvadeset civila i 17 ekstremista je poginulo juče na drumskoj barikadi u blizini mesta Biu u južnoj državi Borno, rekao je pripadnik građanske milicije na barikadi Muhamed Miringa. Kada se zaustavio jedan kombi na tom kontrolnom punktu, jedan ekstemista je pokušao da aktivira bombu. Vojnici su ga ubili a autobus je eksplodirao, dok je istovremeno drugi ekstremista zapucao iz drugog autobusa. Takođe, bombaš samoubica je aktivirao bombu u restoranu u blizini vojnog punkta u Potiskumu ubivši četiri osobe, dok je jedna teško ranjena. U Kamerunu, nekoliko stotina ekstremista su napali vojnu bazu u Vazi, opljačkali je i zapalili nekoliko kuća u oblasti nakon čega su pobegli u Nigeriju, rekao je za AP pukovnik DŽozef Nouma. Osam ranjenih nigerijskih vojnika je dovedeno u bolnicu. Na krajnjem severu Kameruna od avgusta prošle godine raspoređeno je više od 2.000 vojnika. Istovremeneo, vojni zvaničnici su saopštili da je više od 1.000 ljudi, za koje se sumnja da imaju veze sa Boko Haramom, privedeno u gradu Marua. Grupa Boko Haram drži deo teritorije na severoistoku Nigerije ali je postala i regionalni problem jer izvodi napade i u Nigeru i Kamerunu, a od skoro i u Čadu. Zvaničnici Afričke unije sastali su se u subotu u Jaundeu, gde su izneli predlog o formiranju snaga za borbu protiv Boko Harama od 8.750 pripadnika iz Nigerije, Čada, Kameruna, Nigera i Benina. Zvaničnici kažu da bi snage mogle da budu raspoređene početkom sledećeg meseca, ali i da bi problemi sa finansiranjem mogli da taj rok pomere.
Pročitajte još:Promrzli i gladni Ukrajinci se predaju armiji DNR (VIDEO)Putin: Znamo da Amerikanci već isporučuju „smrtonosno oružje“ Ukrajini
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA