Najnovije

DRECUN UPOZORIO NA KURTIJA: On je ekstremista, koji zagovara Veliku Albaniju i sa takvom politikom nema opstanka za srpski narod

Učestale posete zvaničnika SAD svedoče da je u Vašingtonu prevagnuo stav da bez Srbije nema održivog rešenja, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

Drecun kaže da je dostižan rezultat za Srpsku listu da osvoji svih deset zagarantovanih mesta u parlamentu koji pripadaju Srbima na predstojećim izborima na KiM, ali upozorava da postoje stranke koje ne žele da sarađuju sa Beogradom.

"Sudeći prema jedinstvu srpskog naroda i jedinstvu sa zvaničnim Beogradom i rezultatima koje je postigla Vlada Srbije i Kancelarija za KiM i podsticanju privatnog poslovanja, taj rezultat može biti postignut", navodi Drecun.

Mađutim, ukazuje na pojavljuju stranaka koje ne žele da rade sa zvaničnim Bogradom. Smatra da će one pokušati da ugroze taj potencijalni rezultat. Albanci će sigurno pokušati da manipulišu rezultatima, dodaje Decun.

Drecun ističe da ne vidi ozbiljnije namere Albanaca da poboljšaju položaj Srba na Kim.

"Položaj Srba zavisi od Albanaca koji su većina. Mora da postoji politička volja da im se poboljša položaj. Srbi su građani 'n-tog' reda. Albanci ugrožavaju bezbednost Srba, njihov ekonomski, zdravstveni i obrazovni položaj", kaže Drecun.

Naglašava da treba sačekati rezultat izbora i ko će formirati vlast u pokrajini.

Upozorava na mogućnost da Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje postane premijer.

"On je ekstremista, koji otvoreno zagovara Veliku Albaniju i sa takvom politikom nema opstanka za srpski narod", dodaje Drecun.

Što se tiče, budućnosti Srba umnogome zavisi od nastavka dijaloga koji bi trebalo da omogući sigurnost Srbima na KiM. Dokle god su obespravljeni to će samo dorpineti nestanku Srba sa Kosova i Metohije, naglasio je Drecun.

Komentarišući posetu američkih senatora Beogradu i Prištini, Drecun smatra da učestale posete zvaničnika SAD svedoče da je prevagnuo stav u Vašingtonu da bez Srbije nema održivog rešenja.

"Sve što su ranije radili, počev od priznanja jednostrano proglašene nezvisnosti Kosova, pokazalo se da je bez efekta", kaže Drecun.

"Ako se želi rešenje, moraju da se uvaže interesi Beograda i Srbije. Izjave senatora govore da kod republikanaca i demokrata dolazi do stava da moraju obe strane nešto da izgube i da se dođe do kompromisa", smatra Drecun.

"Ne treba misliti da Kosovo za njih neće biti više država, ali se uvažava stav Beograda", dodaje Drecun.

Pročitajte OVDE zašto bi još neke zemlje mogle da povuku priznanje nezavinosti tzv. Kosova.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA