Najnovije

Amfilohije o Vučiću: Sram ga bilo, on će izdati KiM! Kažu, tamo nema ništa! Nema ništa u njihovoj glavi!

"Kosovo i Metohija i Raška je temelj bića ovog naroda ma gde se on nalazio. I ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo Kosova i Metohije i raške zemlje, onda se odričemo sebe i svega onoga svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove a nadam se da toga neće biti", rekao je u besedi mitropolit crnogorski Amfilohije ispred Petropavlovske crkve u starom Rasu.

Amfilohije na besedi u starom Rasu (Foto: Jutjub)

U crkvi svetog apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara u toku je proslava dva velika jubileja - 800 godina autokefalnosti Srpske Arhiepiskopije i 1000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije. 

“Ovo je majka crkva i sve crkve širom vaseljene da shvate, ovde je najstariji sabor koji sabira u sebe sve sabore roda našeg. Sabor koji traje ne samo 800 godina, sabor ovdašnji svetopetrovski-pavlovski traje od vremena Kirila i Metodija iz devetog veka i nastavlja se kroz vekove. Ovde su bili veliki sabori sv. Simenona i Save, tu su se krstili Sv. Sava, deca sv. Simeona i Ane, krunisali“, kazao je Amfilohije.

U dobrom delu svoje besede govorio je o vezama Srba i Crnogoraca i njihovom, kako je kazao, zajedničkom „neodricanju“ od Kosova, poput crnogorskog Kralja Nikole i srpskog kralja Petra II, koji su, kazao je, zajednički oslobađali Kosovo i Metohiju od Turaka i sačuvali Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane. Ali je govorio i o savremenicima, obolelim od „brozomore“, koji su to učinili.

“Sram ih bilo! Najsramnije nešto u istoriji Crne Gore je taj gest!”, kazao je mitropolit za one “njegove montegrine” koji su to učinili.

Preci crnogorski i srpski nisu kao „ovi danas koji traže nešto“, mitropolit je osim o crnogorskoj vlasti, progovorio i o srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, te sramota treba da bude i njega, kazao je.

„Ako im samo nešto daju, oni će izdati Kosovo i Metohiju - to je pre neki dan rekao ovdašnji vaš predsednik. Sram bilo i njega i svakoga drugoga koji se odriče svoga bića i svog pamćenja i svojih svetinja! Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi, a na Kosovu ima! Ko ste vi ovde?! Ostali su ne samo grobovi i groblja, već svetinje i narod božji, onaj najistrajniji Bogu i svetom Lazaru, da nauči i nas kako treba biti veran Bogu i svetinjama izvornim.

Amfilohije je kritikovao one koji kosovski zavet proglašavaju „mitologijom“, jer je kosovski zavet „ugrađen u istoriju i samo biće srpskog naroda“.

Da se zastidi i ta strana, nema dilemu egzarh pećkog trona:

„Svakoga drugoga koji se odriče svoga bića, svoga pamćenja, svoje istorije, svojih svetinja, sramna je to priča i ne sme ta priča!“

Pored vladika raško-prizrenskog Teodosija i mitropolita Amfilohija, prisutni su episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije, mileševski Atanasije, polaško-kumanovski Joakim, i episkop žički Justin, koji je jutros stigao. Upravo će u manastiru Žiča, uz beogradsku patrijaršiju, u oktobru uslediti glavna ceremonija obeležavanja velikog jubileja SPC, nakon čitave serije događaja istim povodom u eparhijama SPC  širom sveta.

Pročitajte OVDE kako je došlo do tuče u Lipljanu.

Izvor: Kosev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA