Najnovije

KAD ČUJU OVO, SVI SRBI ĆE POŽELETI DA RADE U OVOJ ZEMLJI: Zakon im je stvarno nestvaran!

Kako bi povećali efikasnost i podstakli kreativnost zaposlenih, sve više menadžera, posebno u području informacijske tehnologije i komunikacija, omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije.

Radnik (Foto: Jutjub)

Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlastica radnika.

Istraživanje globalne firme Grant Tornton sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 posto firmi u toj zemlji zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 posto firmi. S druge strane, najrigidniju radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 procenata kompanija ima fleksibilno radno vreme.

Od 2011. godine, kad su postali poznati ti podaci, intenzivirane su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta. Prema podacima koje navodi BiBiSi, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije, a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije.

Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije, prenosi Jutarnji list.

Ta mala zemlja s oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje: od 2020. godine većina stalno zaposlenih imaće pravo odlučiti gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena. Zaposleni će i dalje morati raditi 40 sati nedeljno, ali pritom mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića.

Pročitajte OVDE  gde je alarmantno stanje i zašto.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA