Najnovije

TAKO RADI PRAVA SRPKINJA: Evo šta je ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da uradi! Ovo im se neće svideti!

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je pozvalo ambasadorku Srbije Miru Nikolić kako bi izrazilo protest zbog pokušaja, kako kažu u Zagrebu, nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika vojske Srbije u tu zemlju, prenosi Hina, navodeći da je ambasadorka odbila da primi protestnu notu.

Hrvatska (Foto: sabor.hr)

Kako se navodi, na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika vojske Srbije "bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti i bez poštovanja propisanog postupka najave", kao i da je Ministarstvo izrazilo protest i navedeni događaj ocenilo kao provokaciju sa ciljem izazivanja incidenta.

Ministarstvo je navelo i da su i reakcije zvaničnika iz Srbije koje su usledile, "nastavak neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske".

"Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči sa sopstvenom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina", navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Kadeti Vojne akademije koji su u subotu krenuli u Hrvatsku s namerom da prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve vraćeni su sa prelaza Batrovci-Bajakovo.

Delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su im bile službene uniforme, što je, kako su istakli u Ministarstvu odbrane, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Hrvatski premijer Andrej Planković je tim povodom rekao da se radi "nenajavljenom, neprijavljenom i nedogovorenom dolasku kako bi boravili na području Jasenovca", odnosno provokaciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je policijska stanica u Novskoj bila mnogo ranije obaveštena o poseti delegacije Vojske Srbije, ali je rekao da ne želi da detaljnije ulazi u komentare hrvatskog vrha koji su usledili.

Palmer informisao Đukanovića o svojoj misiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA