Najnovije

AMERI NA STRANI VUČIĆA! PALMER BEZ PARDONA: Lideri opozicije su nas razočarali! bojkot velika greška!

Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove otvoreno je rekao zašto Vašingtonu smeta saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom.

Metju Palmer (Foto: Jutjub)

Palmera, specijalnog izaslanika Stejt departmenta. U razgovoru za Srpski telegraf pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove otvoreno je rekao zašto Vašingtonu smeta saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom.

Istovremeno, specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan otkrio je kako izgledaju sastanci iza zatvorenih vrata sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji srpski političar ga zove komšija, ali i šta zamera liderima srpske opozicije.

Zašto Americi smeta saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom?

- Nadmećemo se da ostvarimo pozitivan uticaj na Balkanu i širom sveta. Želeli bismo da se Srbija opredeli za nas kao partnera. Srbija je odlučila da je njena budućnost na zapadu, uključujući i članstvo u Evropskoj uniji. Mi podržavamo taj cilj i uložili smo znatne napore, energiju i sredstva da pomognemo da se on i ostvari. Ciljevi Rusije i Kine su bitno drugačiji. Pogotovo Moskva aktivno radi protiv zapadne orijentacije ovog regiona. Što se tiče saradnje sa Kinom, preporučili bismo Beogradu da dobro razmisli o svojim interesima pre no što pozove kineske kompanije, koje funkcionišu kao produžena ruka kineske države, da upravljaju ključnim elementima infrastrukture u Srbiji, kao što su telekomunikacije.

Ponosim se što sam srpski zet

Mediji u Srbiji vas opisuju kao srpskog zeta. Kako reagujete kad to pročitate?

- Volim ovu zemlju i ponosan sam što sam za nju i porodično vezan. Sjedinjene Američke Države žele snažno partnerstvo sa Srbijom. Želimo da Srbija bude stabilna i bogata, u miru sa sobom i u miru sa susedima. Želimo da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu. A to isto želim i svojoj porodici.

Da li vam 2025. deluje kao realan datum kada bi Srbija mogla da uđe u EU?

- To ne zavisi od mene. Put ka članstvu u EU je jasno označen. Rukovodstvo Srbije zna šta je potrebno da uradi da bi se na tom putu krenulo napred. Nadamo se da će Srbija brzo napredovati ka tom cilju, što uključuje napredak u vladavini prava, slobodi medija i usklađivanju spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU. Uz sve to, naravno, ide i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. U pitanju je ambiciozan plan, 2025. godina je ambiciozan rok. Ali dobro je biti ambiciozan.

Opišite kako izgledaju razgovori sa Vučićem. Da li su teški, neprijatni...?

- Predsednik Vučić i ja se dugo poznajemo. Cenim ga i doživljavam kao prijatelja. Nije da se uvek slažemo, ali naši razgovori su promišljeni i okrenuti budućnosti. Predsednik Vučić se posvetio uvođenju Srbije u Evropsku uniju. To je i naš cilj. Ta zajednička vizija nam daje čvrste osnove da prevaziđemo moguća neslaganja, ma kakva ona bila. Cenim naše razgovore i uvek im se radujem.

Bušov savetnik

  • Palmer je veteran Službe za inostrane poslove SAD sa višedecenijskim iskustvom
  • Devedesetih godina radio u ambasadi SAD u Beogradu
  • Tokom 2006. i 2007. bio savetnik američkog predsednika DŽordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti
  • Oženjen Danicom Damjanović, Beograđankom sa crnogorskim korenima
  • Pored diplomatije, Palmer se oprobao i kao pisac, a u Beogradu se može pronaći njegova knjiga "Američka misija"
  • Govori srpski, grčki i japanski

Razgovarali ste sa predstavnicima opozicije. Kakvi su vam utisci, da li iko od njih ima dobre predloge kada je u pitanju dijalog sa Prištinom?

- Jaka opozicija je vitalan činilac svake demokratske države. SAD održavaju stalni dijalog u celom svetu sa liderima stranaka kako na vlasti tako i u opoziciji. Demokratija funkcioniše samo kada ljudi učestvuju u njoj. Prema tome, razočarani smo odlukom istaknutih opozicionih lidera da bojkotuju predstojeće izbore. To je greška kojom oduzimaju pravo glasa sopstvenim biračima uz rizik da javnost u Srbiji ostave sa malo pravog izbora sledećeg proleća. Nadam se da će oni preispitati takvu odluku, isto kao što se nadam da će Vlada učiniti što je do njih da obezbedi "ravan teren" i fer uslove za izbornu utakmicu.

Hoće li predsednik Tramp uskoro posetiti Srbiju?

- Svakako bih to pozdravio. Nijedan američki predsednik nije posetio Beograd još od DŽimija Kartera, što je veoma dugačak period. Mnogo je zahteva koji se takmiče da budu uvršteni u program američkog predsednika. Naravno, znam da bi gostoljubiv srpski narod srdačno dočekao našeg predsednika i bilo bi sjajno da do posete dođe.

Poznajete godinama političare iz Beograda. S kim ste se najviše družili?

- Jedna od prvih političkih ličnosti sa kojom sam se sreo prilikom svog prvog dolaska u Beograd oktobra 1993. bio je Vuk Drašković. Vuk je bio izuzetna ličnost: snažan duh, harizmatičan i duboko posvećen demokratiji. Iskreno sam poštovao to što radi, kao i to što se izlaže tolikom riziku u težnji za promenama. Mnogo kasnije, Vuk i ja smo živeli nedaleko jedan od drugog na Banovom brdu.

Povremeno bih mu se pridružio dok je šetao psa po kraju. Pričali smo o politici, ali ne samo o tome već i o književnosti, filozofiji i istoriji. I danas volim da razgovaram s njim. I iako već godinama ne živim na Banovom brdu, on me još uvek zove komšija.

Smisao mog života je da budem na Kosmetu i pomognem ljudima! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA