Najnovije

PORUKA PATRIKA BESONA ZATRESLA BALKAN: Želim Srbima da ne uđu u Evropsku uniju! Uvek treba slediti Engleze

Efektno i britko, shodno njegovom stilu i karakteru, šarmantno, prilično ironično, ali iskreno i ubitačno, veliki francuski pisac Patrik Beson, govori o Srbiji, Evropi i svetu, o sebi i, ponajviše, nama samima.

Patrik Beson (Foto: Jutjub)

Redovni hroničar u "Poenu", čovek koji je ove godine predsedavao žiriju prestižne literarne nagrade "Renodo", književnik koji je svojim romanima na francuskoj i evropskoj sceni obeležio poslednjih nekoliko decenija, i dokazani prijatelj naše zemlje, u ovaj svojevrsni bilten planete na razmeđi dveju godina protkao je želje za nastupajuće praznike.

Šta želite Srbiji u novoj 2020. godini?

- Da ne uđe u Evropsku uniju! Englezi će iz nje izaći, a uvek treba slediti Engleze, jer je to najpametniji narod na svetu: oni su izmislili fudbal.

Kakvo je vaše mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji u svetu?

- Pobune i revolucije ne pronalaze izlaz, jer je trijumfalistička buržoazija od pada Berlinskog zida zatvorila vrata socijalizmu, okrenuvši dva puta ključ.

Koji su vam planovi za narednih nekoliko godina?

- Da lagano starim i umrem u snu. Upravo sam se venčao sa lepom i inteligentnom mladom ženom, što bi trebalo da pomogne. U martu objavljujem zbirku polemičkih tekstova pod nazivom "Kukavice i drugi". To je moja osamdeseta knjiga.

Kako se drži francuska književnost?

- Flober ove godine nije ništa objavio, Stendal takođe. Balzak nije davao znake života. Što će reći, nemamo mnogo toga novog za čitanje.

Šta mislite o Makronu?

- Veliki je radnik. U Francuskoj svi štrajkuju, osim njega. Trebalo bi i on da to pokuša, opustilo bi ga. Ne razumem zašto su se politički lideri toliko okomili na sprovođenje reformi. U najvećem broju slučajeva, narod ih loše prima i pokazuju se kao kontraproduktivne. Dugo već ne glasam, ali ako se neki kandidat bude predstavio govoreći: "Neću ništa da promenim", glasaću za njega. Ukoliko ne budem imao ništa zabavnije da radim tog dana.

Proteklu godinu je obeležila Nobelova nagrada koju je dobio Peter Handke?

- Pravda je toliko retka na zemlji da, kada se pojavi, ostanemo zaprepašćeni. To je nešto poput hrabrosti. Peterova je bila ogromna tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Piše kao što govori, blistavim zagonetkama. Divim se njegovim zapisima sa druge planete.

Mislite li da postoji kriza u umetnosti?

- Kriza umetnosti je započela sa pećinama Lasko. Praistorijski ljudi su ih verovatno veoma kritikovali. Setite se da su najbriljantniji intelektualci svog doba bili protiv Ajfelove kule. I da je Van Gog, tokom svog života, prodao samo jednu sliku. Ne skupo.

Šta radite za ove praznike?

- Moja supruga, njen mali sin i ja slavimo Božić u Berlinu. Smešteni smo u hotelu na sto metara od Brandenburške kapije, koja je dugo bila simbol razdvajanja između Istoka i Zapada. Volim Berlin: njegove parkove, muzeje, ulice. Senke velikih pisaca: Nabokova, Išervuda, Rota...

Berlin ili Beograd?

- Išao sam u Beograd toliko često da imam utisak da grad, kao ranac, neprestano nosim sa sobom.

Pročitajte OVDE šta je Arno Gujon poručio Srbima.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA