Najnovije

STVARA SE VELIKA ALBANIJA? Očekuje se intervencija međunarodne zajednice za ostvarenje ovog plana!

Na pitanje kako će glasati ako se održi referendum o ujedinjenju 74,8 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok bi se na tzv. kosovskoj teritoriji za tu opciju izjasnilo 63,9 odsto.

Albanska vojska (Foto: Mimistarstvo odbrane Albanije)

Albanci u Albaniji su za 10 odsto više zaineresovani za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, pokazalo je zajedničko istraživanje sprovedeno u Tirani i Prištini. 

Istraživanje, koje je sprovela Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) i Fondacija otvorenog društva za Albaniju (OSFA) pokazalo je da je 74.8 odsto ispitanika u Albaniji za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, dok je takva mogućnost prihvatljiva za nešto manje od 64 odsto građana sa tzv. kosovske teritorije.

Istraživanje se bavi nizom pitanja koja zanimaju, kako se navodi, "obe zemlje", ali pažnja je bila fokusirana na pitanje koje se stalno postavlja, a to je mogućnost ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu.

Istraživanje pokazuje da su se međusobne posete građana sa obe strane granice, a Albanija se zvanično granici sa Srbijom, značajno porasle, posebno nakon izgradnje autoputa Priština - Drač, i pokazuje da građani sa kosovske teritorije više posećuju Albaniju.

Na pitanje kako će glasati ako se održi referendum o ujedinjenju 74,8 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok bi se na kosovskoj teritoriji za tu opciju izjasnilo 63,9 odsto.

Protiv nacionalnog jedinstva posebno se izražavaju u urbanim sredinama, kako u Albaniji takođe i na lažnom Kosovu.

Razlozi protiv ujedinjenja su različiti, ali izgleda da prevladava uverenje da je bolje biti odvojen.

Istovremeno ispitanici u Albaniji, koji smatraju da je ujedinjenje moguće, ocenjuju da će ključni faktor u njegovom sprovđenju biti međunarodna zajednica, dotle na lažnom Kosovu dele uverenje da takav scenario mogu da sprovedu samo lideri u Tirani i Prištini.

Patrijarh Irinej upozorava da Podgorica hoće da zatre Srbe! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA