Najnovije

MOĆNA PUTINOVA AVIJACIJA: Neka se američki piloti spreme za borbu sa ruskim lovcima MiG-36, Su-60 i Jak-15 (VIDEO)

Američki analitičari dali prognozu sa kakvim se sve ruskim vazduhoplovnim mašinama 5, 5++ i 6 generacije u 21.veku mogu susresti borbeni piloti RV SAD. Ruska vojna industija ima ozbiljnu nameru da sve segmente svoje avijacije unapredi novim projektima koji će imati futuristički dizajn, ali i borbene mogućnosti.

Ruski avioni (Foto: mil.ru)

Američki internet portal Military Watch je na osnovu studije o savremenim ruskim tehnologijama u oblasti vojnog vazduhoplovstva, objavio prognozu o tome kakva bi se nove vazduhoplovne borbene mašine mogle pojaviti od naredne decenije 21. veka. Ova prognoza se zasniva na pretpostavci da su ruski konstruktorski biroi gotovo u potpunosti iscrpeli mogućnosti aviona koji su proizvod sovjetske ere, te da Rusija mora da osmisli suštinski novu generaciju letelica, koja će se bitno razlikovatu od ranijih koncepata. U skladu s tim, njihove borbene sposobnosti će znatno porasti- prenosi ruski internet portal svpressa.ru.

Military Watch je objavio imena pet aviona, koji se od 30-ih godina ovog veka mogu pojaviti u Rusiji. Pritom, nove generacija aviona neće samo povećati ukupne mogućnosti ratnog vazduhoplovstva, nego i eksportni potencijal ruske vojne industrije.

Projekat nove generacije strategijskog bombardera

Na početku ove analize se spominje PAK DA (Perspektivni vazduhoplovni kompleks Strategijske avijacije), koji i nije neko veliko otkriće za američke analitičare. O ovom startegijskom bombarderu koji će posedovati interkontinentalni dolet, već se odavno piše i govori. Autori ovog teksta PAK DA definišu kao odgovor na pojavu američkog strategijskog bombardera B-21 „Raider“, koji se takođe smatra perspektivnim, i koji još nije doveden do etape izgradnje osnovnog prototipa.

U ovu grupu letelica se ubraja i kineski bombarder Xian H-20. Sudeći po spoljnom dizajnu radi se o letelicama sličnog tipa. Oni su konstruisani po aerodinamičkoj šemi „leteće krilo“. Kod njih je maksimalno primenjena tzv. „stelt“ tehnologija. Kinezi su na ovom planu ostvarili značajan napredak, jer je prvi let prototipskog modela bombardera Xian H-20 realizovan u 2013.godini. Pretpostavka je da će prvi serijski model biti završen do kraja 2025.godine.

Kakve su još prednosti koncepcije „letećeg krila“, pored značajnog smanjenja radarske vidljivosti zbog specifične geometrije letelice koja rasipa elektromagnetne talase? Pre svega, ova letelica može da ponese veliki teret bombi i raketa. Ova koncepcija omogućava letelici da ostvari veliki dolet. Međutim, postoje i nedostaci. A najveći problem pored ograničene manevarbilnosti, predstavlja podzvučna brzina.

Na osnovu gore pomenutih svojstava, sve tri letelice se konceptualno razlikuju od bombardera prethodnih generacija, uključujući i ruski Tu-160 koji je nenadmašan u svojoj generaciji. Forma „letećeg krila“ predstavlja aerodinamičnu platofrmu, koja omogućava letelici da na velikom rastojanju i sa minimalnim rizikom, izvede napade po zemaljskim ciljevima upotrebom širok spektra ubojnih sredstava. Što se tiče ubojnih sredstava, PAK DA ima prednost u odnosu na svoje konkuretne pošto će moći da upotrebljava dve vrste vazduhoplovnih ubojnih sredstava. To su krstareće rakete izuzetno velikog dometa H-101/102 koje na 5 hiljada kilometara mogu poput snajpera da pogode svoj cilj, kao i hiperzvučne rakete „Kinžal“.

Projekat hiperzvučnog lovca-presretača nove generacije PAK DP

Američki autori smatraju se da će RSK MiG koji je svojevremeno dao veliki doprinos u stvaranju izuzetno brzih lovaca-presretača MiG-25 i MiG-31, stvoriti obećavajući Perspektivni vazduhoplovni komleks za presretanje na velikim daljinama (PAK DP), ili MiG-41 kako se predstavlja u javnosti. O ovom projektu se govori sa vremena na vreme, ali još nije poznato kada će početi njegovo ozbiljnije finansiranje.

Izvesno je da će ovaj avion moći da ostvari hiperzvučnu brzinu (5m+). On će posedovati i elemente veštačke inteligencije. NJegove napredne tehničko-taktičke karakteristike će ga uvrstiti u avione 5++ i 6 generacije. On naoružanja će ga krasiti vazduhoplovne rakete klase vazduh-vazduh velikog dometa (300km+). Što se tiče opštih zadataka, njegova osnovna namena će biti borba sa protivničkim vazduhoplovima na velikim daljinama i visinama, uključujući i likvidaciju neprijateljaskih satelita koje kruže po niskoj zemljinoj orbiti.

Veoma široko polje potencijalnih zadataka će omogućiti moćni napadno-navigacijski sistem opremljen novim tipom radara velikog dometa. On će imati sposobnost praćenja i jednovremenog napada na daleko veći broj vazdušnih ciljeva, nego što je to danas. Pored toga, on će u svom sastavu imati ceo set različitih senzora koji će raditi na novim fizičkim principima. Pretpostavlja se da će ovaj avion moći da operiše na visinama i do 50km.

Projekat lakog/srednjeg višenamenskog lovca pete generacije MiG-36

Američki internet portal u svom tekstu dosta smelo nagoveštava konkretna imena projekata koji će se u narednim decenijama pojaviti u ruskoj vojnoj industriji. Tako će u perspektivi pojaviti i vazduhoplov srednje kategorije MiG-36. NJegova pojava će znatno unaprediti ovu kategoriju borbenih aviona u ruskim oružanim snagama, koju sada čine modernizovani lovci MiG-29, čiju krunu predstavlja MiG-35. Ovaj poslednji spada u generaciju 4++, tako da se očekuje da MiG-36 u potpunosti bude lovac 5 generacije.

Po čemu će se perspektivni lovac pete generacije razlikovati od MiG-35? Pre svega, ovaj avion će imati novu aerodinamičku šemu. Iako se u aerodinamičkom smislu teško šta može zameriti dizajnu lovca MiG-35, on nije toliko nadmoćan kada su u pitanju „steltne“ karakteristike letelice. Dakle, tu su neophodne određene konstrukcione promene.

Kao kvalitetan primer koji navodi američki sajt je istorija lovca F-15, koji je u prvi mah zamišljen kao borbena letelica teške kategorije, čija prvobitna namena je bila isključivo vezana za ostvarivanje dominacije u vazdušnom prostoru. Protokom vremena ovaj avion je počeo sve više da dobija klasične bombarderske funkcije. U ovom momentu, u toku je realizacija njegove najnovije modifikacije – F-15SE Silent Eagle. Ova letelica će u punom smislu postati višenamenski lovački avion, koji je jednako sposoban da izvodi efikasne napade po zemaljskim i vazdušnim ciljevima. NJegova radarska vidljivost će biti na nivou aviona 4++ generacije.

Međutim, američki analitičari predviđaju da MiG-36 čeka drugačija sudbina od F-15SE, za koji su pre svega zainteresovane američke vazduhoplovne snage. Naime, ovaj avion (F-15SE) je 1,5 puta efikasniji u pogledu doleta i količine ubojnog tereta u odnosu na hvaljene lovce F-22 i F-35. Istovremeno ova letelica i prilično košta – više od 100 miliona američkih dolara po jednom avionu. Na osnovu ovoga, lovački avion MiG-36, koji će verovatno imati i bolje performanske od američke letelice, biće jeftiniji i samim tim konkurentabilniji na međunarodnom tržištu vrhunskog naoružanja i borbene tehnike.

 

Projekat višenamenskog lovca 6 generacije Su-60

Američki autori smatraju da se očekuje dalja evolucija u ovom trenutku najboljeg ruskog lovca pete generacije Su-57. Kao rezultat će se dobiti letelica šeste generacije koja će nositi oznaku Su-60. Kada se govori o daljem razvoju ove koncepcije, ruski konstruktori će posebnu pažnju posvetiti na nekoliko važnih elemenata. Prvo, očekuje se razvoj nove generacije mlaznih motora koji će omogućiti lagano dostizanje supersonične brzine u bezforsažnom režimu rada. Takođe se očekuju dalja unapređenja letnog zmaja u cilju još većeg smanjenja odraza, tačnije vidljivosti aviona u elektromagnetnom i infracrvenom spektru.

Kao rezultat svih ovih nadogradnji Rusi će postepeno ovladati tehnologijom proizvodnje lovca šeste generacije. Međutim, da bi se ovo ostvarilo potrebno je razviti i još jedan vitalno važan segment tehnologije bez koga se ne može zamisliti naredna generacije vrhunskih borbenih letelica. Tu se pre svega misli na uvezivanje upravljačkog sistema sa programima veštačke inteligencije, koji će omogućiti maksimalnu iskoristljivost aviona u bespilotnom režimu leta. Takođe, i ruski konstruktorski biroi koji se bave razvojem vazduhoplovnog naoružanja će posebnu pažnju morati usmeriti na razvoj čitave palete vođenih raketa koje će leteti hiperzvučnom brzinom. Američki analitičari smatraju da će ruski konstruktori razviti i bojevi laser koji će moći da se koristi na lovcima šeste generacije.

Letelica će imati karakteristike supermanevarbilne mašine. Piloti koji budu sa njom upravljali će morati na sebi da imaju narednu generaciju antigravitacionih pilotskih odela, da bi u svesnom stanju uopšte mogli da upravljaju ovim avionima.

Projekat palubnog višenamenskog lovca sa vertikalnim sletanjem/poletanjem Jak-150

Poslednje „predskazanje“ američkog sajta Military Watch se tiče razvoja nove generacije ruskog palubnog lovca sa steltnim karakteristikama. U ovom času se još ne zna dalji razvoj ruske mornarice, posebno kada je u pitanju izgradnja univerzalnih desantnih brodova i nosača aviona. Ruski projektni brodograđevinski biroi su predstavili nekoliko obećavajućih projekata, koji bi mogli da dovedu do razvoja palubne borbene letelice visoke klase.

Tačnije reč je o razvoju nove generacije palubnog lovca sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (SVVP eng. VTOL). Rusi već imaju ozbiljno iskustvo sa razvojem ovog tipa letelice jer je još u sovjetsko vreme napravljen lovac Jak-141. Ovaj projekat nije ušao u serijsku proizvodnju usled kolapsa SSSR-a. Međutim američki specijalisti su u periodu «ljubavi» između ove dve države došli do tehničke dokumentacije ovog aviona, i na osnovu njega unapredili projekat svog palubnog lovca F-35B „Munja-2“.

Analatičari američkog lista su novu generaciju perspektivnog ruskog SVVP nazvali „Jak-150“. Ova letelica bi imala izuzetno snažan radar, nosila širok asortiman perspektivnog vazduhoplovnog naoružanja, i posedovala visok stepen „steltnosti“. Glavni problem prilikom njegovog projektovanja će biti povećanje korisne nosivosti ubojnih sredstava, sa kojim se ovaj tip letelice suočava.

Kada je Amerika odustala od rata protiv Rusije i Irana izgubila je vođstvo! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA