Najnovije

PRVI UDAR ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA: Naša deca su u pitanju!

Direktori vrtića, osnovnih i srednjih škola imaju pravo da odluče da li će časove skratiti na 30 minuta ili u potpunosti otkazati nastavu, ukoliko stepen zagađenja vazduha ugrožava učenike, saznaje se iz Ministarstva prosvete, koje je i uputilo preporuku školama i vrtićima da obrate pažnju na zagađenje vazduha.

Zagađenje vazduha (Foto: Jutjub)

Koja će mera da bude primenjena, odluka je na svakom direktoru ponaosob.

Kako se navodi u zvaničnom sapoštenju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uputilo je danas preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju na najbolji način i u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih.

U dopisu obrazovnim ustanovama navodi se da je potrebno "posebno voditi računa o vremenu i dužini boravka na otvorenom prostoru, pre svega, u ranim jutarnjim i večernjim časovima".

- Polazeći od opštih principa obrazovanja i vaspitanja, a u skladu sa propisanom autonomijom ustanova, ukazujemo da vaspitno-obrazovni odnosno obrazovno-vaspitni rad može da se ostvaruje, između ostalog, kroz planiranje i ostvarivanje odgovarajućih aktivnosti, programa i projekata poštujući specifičnosti lokalne sredine - navedeno je dopisu školama.

Dodaje se da je u slučaju izmene školskog kalendara potrebno obavestiti nadležnu školsku upravu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

- Provodite manje vremena napolju. Vrtići i škole ne moraju decu da izvode napolje, mogu da osmisle nešto drugo dok se ne promeni vreme. Ovo stanje ne može da dovede do ozbiljnih akutnih ili bilo kojih drugih posledica - izjavio je danas i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Pročitajte OVDE  šta je to alarmantno.

Izvor: Alo/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA