Najnovije

SAD JE JASNO ŠTA STOJI IZA UBISTVA NA KOSOVU: Drecun je sve objasnio!

Ubijeni inspektor u Savezu šumarstva u Prištini Nazmi Rustemi trebalo je da bude svedok protiv osumnjičenih za likvidacije Albanaca koji su odbijali da sarađuju sa tzv. OVK, piše "Politika" pozivajući se na sagovornike upoznate sa radom Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Drecun (Foto: Jutjub)

Portparol haškog tužioca DŽeka Smita, Kristofer Benet, rekao je za "Politiku" da su kosovske vlasti nadležne za istragu o smrti Rustemija, koji je ubijen u Prištini, navodeći da ne želi da komentariše "medijske spekulacije" o ovom događaju.

Benet nije hteo da odgovori da li Haško tužilaštvo ispituje ubistvo Rustemija, da li je on imao zaštitu, niti je pokušao da uveri javnost u bezbednost haških svedoka.

Iz kabineta predsednice Haškog suda Ekaterine Trendafilove za "Politiku", međutim, navode da su mere zaštite i podrška svedocima od najvećeg prioriteta i za sud i za tužilaštvo.

"Mere su u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, a specijalizovana jedinica obezbeđuje sigurnost, bezbednost i dobrobit svedoka pre, tokom i nakon suđenja", kažu u sudu dodajući da je za pitanja o smrti Rustemija i o istragama nadležno tužilaštvo.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je i ranije uočio šupljine u načinu na koji haško tužilaštvo obezbeđuje svedoke.

Kako je naveo, zbog manjkavosti haškog programa zaštite, neki albanski svedoci sami su tražili da o njima brine MUP Srbije.

"Ako je informacija o Rustemiju tačna, to je prvi slučaj da je ubijen neko ko je bio svedok ovog tužilaštva. Ne znamo da li je bio u programu zaštite a, ako jeste, to znači da program nije dovoljno efikasan", rekao je Drecun.

On smatra da taj mehanizam nije jasan i da se ne zna kada se svedoku pruža potpuna zaštita.

"Pitanje je da li se to radi tek kad počnu suđenja, a do tada se svedoci obezbeđuju delimično. Ako je iskaz porodice ubijenog tačan, to pokazuje da oni koji bi mogli da se nađu na optužnicama i te kako pokušavaju da saznaju ko su potencijalni svedoci i da ih eliminišu", naveo je Drecun.

Drecun tvrdi da je u ovome najaktivnija ilegalna obaveštajna služba Hašima Tačija pod komandom Kadrija Veselija, koji i sam može da se nađe na optužnicama.

"Oni pokušavaju da saznaju i da dođu do što više informacija o tome šta radi specijalno tužilaštvo i ko su svedoci i da onda umanje broj dokaza. Ako se neko pojavi kao potencijalni svedok i dobije zaštitu kad ode u Hag, pitanje je šta se dešava dok ne ode tamo. Mislim da bi u tom delu program zaštite morao da bude bolji", kaze Drecun.

Prištinska televizija T7 javila je sinoć da je Rustemi saslušan tri meseca pre nego što je pronađen mrtav. On je ubijen iz vatrenog oružja 18. decembra u večernjim časovima, dok je bio na dužnosti, u bllizini Badovačkog jezera.

NJegova supruga Elmaze Rustemi ispričala je toj televiziji da su Nazmija Rustemija ispitivali specijalni istražitelji u svojstvu svedoka.

Rusija neće intervenisati u Iranu, SAD će izgubiti rat! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA