Najnovije

VELIKE PROMENE U USTAVU I IZVRŠNOJ VLASTI RUSIJE! Šta predlaže novi ruski premijer?

Novi premijer Rusije Mihail Mišustin saopštio je u Državnoj dumi kako vidi svoj rad na ovom položaju i šta namerava da zahteva od ministara.

Mihail Mišustin (Foto: ria.ru)

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca, naglasio je da pozdravlja otvorenu kritiku i ličnu odgovornost članova Vlade, a Sputnjik objašnjava šta Mišustin predlaže da se promeni u izvršnoj vlasti Rusije.

Mišustin je naveo da će "orijentisati novi sastav Vlade Rusije na blisko partnerstvo sa poslanicima Državne dume, partijama i Savetom Federacija".

"Želim da vas uverim da će svi članovi Vlade biti lično odgovorni za postizanje nacionalnih razvojnih ciljeva", dodao je on.

Mišustin smatra da obraćanje predsednika Vladimira Putina Saveznom parlamentu treba, pre svega, shvatiti kao program socijalne pravde zasnovan na tradicionalnim vrednostima i upućen ljudima i njihovim najvažnijim problemima.

Na prvom mestu je briga o deci, porodici, rastu njihovog blagostanja i poboljšanju kvaliteta života, istakao je on.

"Naravno, majski ukazi su bezuslovni za izvršenje. Time će se baviti Vlada“, odgovorio je Mišustin na pitanje o realizaciji naloga predsednika u oblasti socijalne politike, obrazovanja i nauke.

Mišustin je skrenuo pažnju na činjenicu da domaća odbrambena industrija pravi visokotehnološke proizvode.

„NJen dalji razvoj je, bez sumnje, naš prioritet. U uslovima stabilizacije državne odbrambene narudžbine, posebno je važno oporaviti i normalizovati finansijsku situaciju odbrambenih organizacija, aktivno diverzifikovati preduzeća vojne industrije i povećavati civilnu naučno-istraživačku proizvodnju“, naglasio je on.

Kako je dodao, zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti i profitabilnom budžetu, postoje finansijski izvor za realizaciju svih zadataka koje je postavio predsednik, počevši već od januara ove godine.

„Za realizaciju predsednikovih naloga u naredne četiri godine biće potrebno četiri biliona rubalja, konkretno 2020. godine - 450 milijardi“, dodao je on.

Mišustin je, takođe, istakao značaj poboljšanja poslovne klime.

„Kako bi se ljudi koji se bave biznisom, uključujući i mlade, osećali samouvereno i zaštićeno, i kako bi mogli da razvijaju svoj posao, otvaraju nova radna mesta i, što je najvažnije, povećavaju plate zaposlenima“, objasnio je on.

Ruski premijer smatra da je za dalji razvoj i rast BDP-a prvenstveno potrebno stimulisati rast investicija i vratiti izgubljeno poverenje između vlasti i biznisa. On je podsetio da je jedan od prioriteta Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini povećanje realnih prihoda građana i naveo da treba usvojiti paket zakona o zaštiti i promociji investicija i osigurati da oni svugde prorade. Istovremeno, on je naglasio da je potrebno da se uklanjaju suvišne administrativne barijere i da se efikasno sprovede i dovrši reforma nadzora i kontrole.

Novi ruski premijer izjavio je da postoji potreba da se u naredne dve godine razvije sistem ciljane socijalne pomoći za socijalno ugrožene. On je objasnio da postoji veliki broj olakšica i da postoji princip za njihovu automatsku raspodelu, kada se ne vidi targetirana auditorija gde su one otišle i predložio je da se socijalna pomoć ciljano usmeri.

Mišustin se založio za ukidanje ograničenja infrastrukture u saobraćajnom sektoru.

„Pre svega, radi se o putevima koji povezuju centre oblasti, izlaze na savezne auto-puteve, kao i obilaznicama velikih gradova“, objasnio je on.

Mišustin je skrenuo pažnju na potrebu aktivnog zajedničkog rada Centralne banke i finansijskog bloka Vlade, kako bi se privukao novac za realan sektor ekonomije.

„Ovo je jedan od najvažnijih zadataka Centralne banke. Ali, naravno, finansijsko-ekonomski blok Vlade će, kao i do sada, pružati potrebnu pomoć i aktivno učestvovati u tome“, rekao je on poslanicima.

„Rusija ima odlična rešenja i svoje platforme. U tom smislu je veoma važno da pomognemo našim pametnim momcima koji stvaraju ove digitalne platforme da pomognemo izvozu, gde možemo da pomognemo i gde možemo da se razvijamo“, ocenio je Mišustin.

On je takođe naveo da planira stimulisanje tehnološkog razvoja ekonomije.

"Potrebno je izvršiti pravi proboj u digitalizaciji realnog sektora“, istakao je novi premijer Ruske Federacije.

Mišustin je na kraju obećao da će u aprilu 2020. godine Donjem domu Parlamenta podneti izveštaj o politici Vlade i izrazio je nadu da će on biti odobren.

Mišustin je novi premijer Rusije! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA