Najnovije

PENTAGON: Ne, ne i ne! Ne želimo da napustimo Irak!

Američke oružane snage ne planiraju napustiti Irak i Vašington pregovara s Bagdadom o prisutnosti američkih trupa u ovoj bliskoistočnoj zemlji, izjavio je u četvrtak najavio gPR Pentagona DŽonatan Hofman.

Marinci (Foto: marines. mil)

“Oružane snage SAD ne planiraju povući trupe iz Iraka. Još se savetujemo s iračkim domaćinom. I dalje želimo biti prijatelj i partner u suverenom i prosperitetnom Iraku. Naša je želja i naš cilj sada je zadržati američke snage u regiji i Iraku”, dodao je Hofman, usprkos činjenici da sve iračke političke snage i čelnici institucija, osim Kurda, naravno, i dalje traže da američke trupe napuste zemlju.

Prema PR Pentagona, američka je vojska saznala za iranske raketne udare na dve baze američke vojske u Iraku zahvaljujući sastavu ranog otkrivanja, a ne od treće strane.

“Imamo sastav ranog otkrivanja koji se pokazao prilično delotvornim”, naglasio je Hofman, dodajući da zahvaljujući ovom sastavu “nije bilo povređenih niti smrtnih slučajeva tokom ovog napada”.

Novinari su pitali Hofmana nastavljaju li Sjedinjene Države antiterorističke operacije u Iraku, kao i obuku iračkih trupa.

„Nemam novih informacija u vezi s obukom trupa u Iraku. Samo bih htao napomenuti da su zbog verovatnih iranskih aktivnosti u Iraku suspendovane, odgovorio je Hofman.

Američki list NJujork Tajms, pozivajući se na izvore iz Pentagona, izvestio je da su jedinice američkih oružanih snaga u sredu nastavile zajedničke operacije s iračkim snagama, uključujući navodnu „borbu protiv terorista  Islamske države, koja je prekinuta nakon protesta ispred američke ambasade u Bagdadu pre dva nedelje“.

Međutim, američki list nije mogao dobiti potvrdu Bagdada o odobrenju nastavka zajedničkih vojnih operacija.

Naime, iračke vlasti nisu dale dozvolu za nastavak vojnih operacija američkih snaga u Iraku, što je istog dana kada je objavljen sporni članak PR vrhovne komande iračke vojske, prenosi Skaj NJuz Arabija, koja je u četvrtak dobila izjavu iračkog vrhovnog komandanta.

„Bagdad nije dao suglasnost za obnavljanje misije američke vojske u zemlji“, rekao je glasnogovornik iračkog vrhovnog zapovjednika.

Situacija je dosegla tačku apsurda. Iračke vlasti traže od američkih trupa da odu iz zemlje i da Vašington u Bagdad pošalje delegaciju stručnjaka kako bi se razradio plan odlaska američke vojske i njihovih saveznika, dok SAD odbijaju ne samo povući se, već i razgovarati o toj temi.

Situacija u Iraku pogoršala se krajem prošle godine, kada su američke vazdušne snage pokrenule napade na baze šiitskih milicija u gradu Al Kaim, blizu granice sa Sirijom, što je dovelo do smrti 27 boraca koji su tamo čistili pustinju od preostalih ćelija ID i čuvali granicu.

Kao odgovor su šiitski aktivisti 31. decembra upali u američku ambasadu u Bagdadu. Od tada u zemlji jačaju antiamerički protesti. Tada je američka naftna kompanija Ševron izvestila da je evakuisala sve svoje zaposlene iz Iraka. Sve je eskaliralo likvidacijom iranskog generala Sulejmanija i iračkog šiitskog komandanta Muhandisa 3. januara u području vazdušne luke u Bagdadu i odgovorom Irana, koji je za odmazdu raketirao dve američke baze u Iraku.

Vlasti u Bagdadu su dojele odluku da ne žele da zemlja postane područje sukoba između Sjedinjenih Država i Irana i zatražile od američkih trupa da napuste zemlju, jer su svojim aktivnostima prekršile više odredbi iz ugovora o njihovoj prisutnosti u Iraku u okviru operacije „Inherent Resolv“.

Vašington uporno odbija otići iz arapske zemlje, iako su usvojeni svi potrebni zakonski akti od strane Bagdada, a relevantna dokumentacija je poslana i u Ujedinjene nacije.

Pročitajte OVDE   ko to kaže da je Putin i šta, odigrao drugačije nego pre.

Izvor: logicno. com/Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA