Najnovije

AMERIKANCI RAZOČARANI U KURTIJA I MUSTAFU: Grenel nastavlja saradnju samo sa Tačijem, a sledeći njegov korak je...

Odlaganje u procesu stvaranja nove kosovske vlade nije impresioniralo specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričarda Grenela.

Ričard Grenel (Foto: Jutjub)

Nakon što brojni međunarodni pozivi liderima Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju i Demokratskog saveza Kosova Isi Mustafi da sklope koalicioni sporazum nisu bili uspešni, Grenel je odlučio da svoju saradnju nastavi sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem, navode prištinski mediji.

Prošlo je više od godinu dana od kako Priština i Beograd nisu sedeli za pregovaračkim stolom, a taksa od 100 odsto koja je uvedena na robu iz centralne Srbije, koju je tzv. Vlada Kosova uvela u novembru 2018. godine, učinila je neverovatnim da će pregovori kojim posreduje EU dovesti do napretka, podseća se u tekstu.

Američki predsednik Donald Tramp postavio je američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine. Pored Evropske unije, Grenel se već nekoliko meseci zalaže za mir na Zapadnom Balkanu.

Za to vreme nema naznaka koje će akcije sledeća kosovska vlada preduzeti po pitanju takse, jer stranke koje pokušavaju da formiraju vladajuću koaliciju, Samoopredeljenje i DSK već mesecima pregovaraju.

Grenel je, nekoliko dana nakon izbora održanih 6. oktobra kada je boravio je u Prištini izrazio hitnu potrebu za nastavkom dijaloga. Nakon sastanka sa svim zvaničnicima na KiM, pored sporazuma sa Srbijom, zatražio je od pobedničkih stranki na izborima da formiraju nove institucije što je pre.

Dok na KiM već pola godine funkcioniše vlada u ostavci, Grenel nastavlja rad na deblokiranju dijaloga između Beograda i Prištine sa Tačijem.

Na sastanku između Grenela i Tačija koji je održan bez prisustva medija u Berlinu, ambasador je ponovio tzv. predsedniku Kosova potrebu momentalnog deblokiranja poslednje faze dijaloga između Beograda i Prištine i stvaranja nove vlade.

Takođe, Grenel je danas predstavio prve rezultate razgovora ubeđujući tzv. Kosovo i Srbiju da otvore avio-liniju Priština - Beograd, koja ne funkcioniše od 1999. godine.

Vest je objavljena danas u Berlinu, gde visoki zvaničnici američke administracije borave na Konferenciji o Libiji, uključujući državnog sekretara Majka Pompea i savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa Roberta O'Brajana.

Pročitajte OVDE šta je Aleksandar Vučić rekao o tvitu Vesne Pešić.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA