Najnovije

NOVI VOĐA NA ČELU ISLAMSKE DRŽAVE! Jedan od najvećih ideologa postao Bagdadijev naslednik!

Samo nekoliko sati nakon što su američke snage u Iraku u oktobru 2019. ubile lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija za novog vođu terorističke organizacije imenaovan je Amir Mohamed Abdul Rahman al Mavli al Salbi, piše britanski "Gardijan", pozivajući se na neimenovane izvore.

Abu Bakr al Bagdadi (Foto: Jutjub)

Londonski list navodi da su regionalni i zapadni obaveštajci tokom tri meseca od ubistva Bagdadija uspeli da naprave profil novog lidera ozloglašene grupe.

Salbi važi za jednog od najuticajnijih ideologa u islamističkoj organizaciji, a rođen je u turkemnskoj porodici u iračkom gradu Tal Afar, tako da je jedan od retkih nearapskih lidera u Islamskoj državi, piše "Gardijan".

List navodi da je poznat i po ratnom imenu Hadži Abdulah, kao i da se u nekim krugovima pominje i kao Abdulah Kardeš, iako irački zvaničnici tvrde, kako piše britanski list, da je osoba sa imenom Abdulah Kurdeš jedan od lidera IS koji je ubijen pre dve godine.

Salbi je ujedno jedan od osnivača IS i predvodio je brojne operacije islamističke organizacije širom sveta, uključujući i zarobljavanje pripadnika jazidske etničke manjine u Iraku.

List piše i da su SAD pre Bagdadijeve likvidacije nudile pet miliona dolara za smrt Salbija i još dvojice visokorangiranih pripadnika IS.

Za sada nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Letele "kaćuše" po iračkoj prestonici! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA