Najnovije

MORA DA POPUSTE POD UTICAJEM SAD! VELIKA POBEDA: Šiptari naterani da ukinu takse Srbiji?

Tzv. kosovske vlasti konačno su primorane da ukinu takse koje je odlazeći tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo još u novembru 2018. godine, potvrđeno je u dokumentu o uspostavljanju nove avio-linije Beograd-Priština!

Tači (Foto: Jutjub)

Portal Gazeta ekspres objavio je da poseduje kompletan zasebni dokument o onome na šta se dve strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

Vlasti u Prištini se, naime, u dokumentu prištinske strane i Kfora sa „Lufthanzom“ obavezuju da će sporazumi o slobodi kretanja i Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, koji su postignuti u Briselu, primenjivati na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji.

Značaj za ekonomiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je ključni zahtev Srpske liste, pored bezbednosti Srba, ukidanje takse.

- To bi značilo normalizaciju života i nesumnjivo bolje ekonomske rezultate. Da nismo imali taksu, bili bismo zemlja broj dva ili tri po stopi rasta, ovako smo u prvih šest. To dovoljno govori koliki je značaj za nas - naveo je predsednik.

A da je Beograd, uz pomoć SAD, ovaj put izvojevao pobedu i praktično naterao Prištinu da pristane na naše uslove, naglašavaju i tamošnji mediji. Oni negoduju i zbog toga što se „kosovska državnost dovodi u pitanje“ tako što se u pomenutom dokumentu „izbegava upotreba naziva kosovskih institucija“.

Mandatar za sastav vlade u Prištini Aljbin Kurti odbio je ranije da komentariše dogovor, dok, kako je rekao, ne vidi dokumenta koja su potpisana.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je ranije da bi linija Beograd-Priština mogla da zaživi tek „nakon ukidanja takse na robu iz centralne Srbije“ i nakon što dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Podrška SAD

Diplomata Zoran Milivojević kazao je da je uslov Srbije da ne može da se primeni sporazum o otvaranju linije avio-saobraćaja Beograd-Priština dok se ne ukine taksa, ali da je za to neophodno da se prethodno formira vlada u Prištini. On je naglasio da je interes administracije SAD da neposredno učestvuje u rešavanju kosovskog čvora i da se to završi u ovom mandatu, do predsedničkih izbora u novembru, što je potvrđeno Trampovim interesovanjem za pitanje avio-linije.

– Ova američka administracija je spremna da razgovara i uvaži srpsku stranu i srpski stav, o tome je govorio i predsednik Vučić. S druge strane, Amerika primenjuje pragmatičnu politiku i na ovaj način potvrđuje svoju superiornost i želju da bude glavni arbitar u rešavanju kosovskog pitanja - naveo je Milivojević.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je sasvim izvesno da će taksa biti ukinuta i da je to pitanje vremena. - Stvara se atmosfera koja pogoduje vraćanju pregovora na ono što je bitno, na kretanje robe i ljudi, što je taksa dosad onemogućavala - navodi Janjić.

Hašim Tači: Nezamnjeniva uloga SAD

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je uloga SAD u postizanju konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između tzv. države Kosovo i Srbije nezamenljiv, što je potvrdio u razgovoru sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Robertom O’Brajenom. 

- Potvrdili smo još jednom nezamenljivu ulogu SAD za postizanje konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije i specijalne veze između Kosova i SAD - napisao je Tači, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Vučić: Borili smo se da ER Srbija ne leti za Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su oni koji su kritikovali to što „Er Srbija“ ne leti za Prištinu pokazali „ogromno neznanje“. 

- Ne leti jer nije zgodno, jer smo se borili da ne leti i to tražili jer bi u ovom trenutku morala i sa njihovim vlastima i sa direkcijom da potpisuje sporazum, bilo je mnogo lakše preko „Lufthanze“ i Kfora kao posrednika - rekao je Vučić.

DŽihadisti žestoko napali Alep. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA