Najnovije

SEVALE VARNICE! Vučić: Ne prihvatam znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi! Grenel preti povlačenjem Amerikanaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih razgovora ali da je zahvalan što je Grenel razumeo koje su potrebe Srbije.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsednik.rs)

Predsednik je naveo da je sa Grenelom imao veoma dobre razgovore koji su se ticali pre svega unapređenja standarda ljudi koji žive na ovim prostorima i bolje ekonomske povezanosti u regionu. 

Istakao je da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih tema i da, koja god tema se pokrene, uvek se dolazi do politike. 

"Ali sam zahvalan Grenelu što je na racionalan način, uz vrlo snažnu agendu i veliku želju, razumeo koje su potrebe Srbije i šta je to što naši građani žele", rekao je Vučić. 

Istakao je da je Grenelu izneo sve probleme od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije precizirajući da je samo u jednoj godini izgubljeno 435 miliona evra, što znači milion i 39 hiljada na dnevnom nivou.  

Dodao je da su srpske kompanije u potpunosti izopštene sa kosovskog tržišta, pre svega u prehrambenoj industriji ali i druge.  

"Takođe, mi smo zbog toga platili cenu ukupne unutrašnje trgovine unutar Cefte, što je nanelo štetu i ljudima u Prištini i nama", rekao je Vučić. 

Razgovori o pitanjima koja ne idu na štetu nikome 

Vučić je istakao da je  zahvalan Grenelu jer je dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu prave dogovori i prevazilaze barijere.

Podsetio je i kako se američki predsednik Donald Tramp borio za dogovor sa Kinom, iako su ti odnosi, kako je rekao, neuporedivi.

Istakao je razgovore o infrastrukturnom povezivanju sa Prištinom, napominjući da je srpska strana spremna za izgradnju auto-puta.

Takođe, govorili su i o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine.

"Ja sam rekao da je zato od izuzetnog značaja da se ukinu takse, jer je besmisleno da imate železnički saobraćaj bez robe", rekao je Vučić.

Kada je reč o Grenelovim porukama koje su se čule i iz Prištine, a tiču se kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Vučić je istakao da je Beograd nudio Prištini dogovor da se napravi pauza u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama i za priznanje, kao i u kampanji za povlačenje priznanja. Međutim, ističe da Priština svojevremeno to nije prihvatila.

Istakao je da ne prihvata znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi.

Bilo je reči i o drugim temama u vezi sa odnosima sa Prištinom, a predsednik je istakao da će se Grenel već u ponedeljak sastati sa ekspertima za železnicu i puteve i da će se nastaviti bliska saradnja po pitanjima koja ne idu na štetu nikome.

Otvoren poziv Trampu

Vučić se zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu na velikoj pažnji koju je posvetio Srbiji i naveo da je to veoma važno.

"Želim javno da kažem da Tramp ima otvoren poziv da poseti Srbiju. Nigde u Evropi ga neće dočekati takvo gostoprimstvo kao ovde i to je stvar koju kao ozbiljan čovek garantujem", naveo je predsednik.

Četiri koraka do avio-linije 

Govoreći o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je tu potrebno preduzeti nekoliko koraka.

Prvi je uspostavljanje kontakta između Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, drugi je pravljenje sporazuma, treći leks specijalis i četvrti - sporazum sa Lufthanzom.

Dodao je da će se na sličan način, samo sa drugačijim akterima, postupati u slučaju železničkog saobraćaja, što je istakao kao veoma važno za srpski narod.

Vučić je rekao da ni pred Grenelom ne krije da je značajno da se sve to uradi zbog Srba i podsetio da samo u Gračanici živi oko 20.000 Srba, tako da ne treba naglašaviti koliko bi njima to značilo.

Želimo razvijeniju infrastrukturu i snažnije trgovinske odnose", rekao je predsednik.

Grenel: Tu sam zbog povezivanja, nemam veliku agendu

Ričard Grenel je poručio da je lepo vratiti se u Beograd i preneo je pozdrave američkog predsednika.

Istakao je da je Tramp ponosan na američku privredu i da je uzbuđen zbog raznih tema u američkoj ekonomiji, a najviše je ponosan kada je reč o deregulacionoj kampanji.

Naveo je da je potrebno da Vlada ne smeta već da pruža podršku privredi.

"Vlada ne stvara bogatstvo, to radi privatni sektor. Mi smo tu da pomognemo sa fokusom na ekonomiju a politiku ostavljmo vama", rekao je Grenel.

Istakao je da je došao zbog povezivanja i da nema veliku agendu.

"Želim da vas podržim i pomognem da vaše privrede rastu", dodao je.

Rekao je i da kampanja povlačenja priznanja tzv. Kosova mora da se obustavi i da je potrebno koncentrisati se na privredu. Takođe, poručio je da je potrebno da se ukinu takse, što će stvoriti normalniju situaciju.

Pročitajte OVDE šta je Ivica Dačić poručio Amerikancima.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA