Najnovije

AMERI ODUŠEVLJENI SRPSKIM ORUŽJEM! Traženi "kalašnjikovi", pravi hit su snajperske puške M-91 i M-93 (VIDEO)

Oružje iz srpske fabrike "Zastava" hit je na ovogodišnjem najvećem svetskom sajmu naoružanja "Šot šou", koji se održava u Las Vegasu. Amerikanci su oduševljeni srpskim oružjem, a najviše se traže pištolji, snajperske i poluautomatske puške.

M 91 (Foto: Jutjub)

Nakon što se prošle godine vratila na američko tržište, kragujevačka fabrika je sa svojim programom sportskog i ličnog naoružanja izazvala veliko interesovanje na tom prestižnom događaju. Kako nam je rečeno u "Zastavi", na tom tržištu će biti bar još narednih pet godina, jer je sa američkim partnerom potpisan ugovor na toliko.

"Zastavin" štand je jedan od najposećenijih od otvaranja sajma početkom ove sedmice.

Oduševljeni dizajnom

- Za nas je ovo prijatno iznenađenje. Gužva na našem štandu ne prestaje, Amerikanci i ostali su oduševljeni dizajnom, a svi se slažu da tako kvalitetno naoružanje po ovako pristupačnim cenama teško može da se nađe - rekao je Ranko Ristić, predstavnik kompanije "Zastava arms USA", koja je ekskluzivni partner i zastupnik svih "Zastavinih" proizvoda.

Dodaje da su u proteklih godinu dana dobili puno pozitivnih recenzija u najeminentnijim američkim magazinima koji se bave oružjem. Dali su puno intervjua za američke medije, zbog čega su u Las Vegasu imali rekordan broj poslovnih sastanaka sa najvećim dilerima iz skoro svih američkih država, ali i mnogih država sveta.

- Od prošlogodišnjeg sajma "Zastava" je po našoj narudžbi u Ameriku izvezla više od 25 tona sportskog naoružanja i delova. Na društvenim mrežama prati nas 20.000 ljudi i taj broj raste iz dana u dan, što takođe svedoči o velikom interesovanju za oružje proizvedeno u Srbiji - ističe jedan od vlasnika "Zastava arms USA".

Popularni "tetejac"

Na njihovom štandu stoje izložene popularne poluautomatkske puške AKM-70, lovačke puške, a tu su i poznati pištolji CZ-999 i EZ-9 (pogledajte tabelu). 

- U Americi su traženi "kalašnjikovi" sa tradicionalnim drvenim oblogama, dok manji broj, uglavnom mladih kupaca, traži polimerske. Pravi hit sajma je naši kratki automat AK ZPAP-92 i ZPAP-85, koji se prodaju sa raznim dodacima kako bi se zadovoljili zahtevi kupaca - navodi ovaj vlasnik.

Veliko interesovanje vlada i za snajperske puške M-91 i M-93 za lov na bizone, koja se prvi put uvozi na američko tržište, a ove godine ta firma je imala i dosta porudžbina starijih modela pištolja, poput "zastave" M57-A, čuvenog "tetejca".

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je "Zastava" tradicionalno prisutna na američkom tržištu.

- Mi izvozimo velike količine oružja u Ameriku, a oni imaju veliku slobodu nošenja oružja, tako da je za nas to dobro tržište. Već više od deset godina tamo se dobro prodaje poluautomatska puška AK-M70, a "Zastava" je inače tradicionalno bila prisutna na ovom tržištu sa "mauzerom". Oružje je roba kako i svaka druga i dobro je da smo cenjeni na ovako velikom tržištu - zaključuje Radić.

Sajam nije otvoren za javnost

Sajam naoružanja "Šot šou" inače nije otvoren za javnost, pristup imaju samo ovlašćeni kupci, a svake godine ga poseti više od 65.000 akreditovanih proizvođača i prodavaca sportske, vojne i policijske opreme iz 100 država sveta.

Cene srpskog oružja u SAD

vrsta oružja                    cena (u dolarima)

M57-A (tetejac)                 350

CZ-999                          470

EZ-9                            496

ZPAP 92                         680

ZPAP AK-M70                     800

AK 47 ZPAP 92 alfa              1.000

M-91 snajper                    3.150

M-93 snajper                    8.999

Najmanje 945 lažnih vesti na naslovnicama četiri tabloida u 2019. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA