Najnovije

Specijalna brigada Vojske Srbije obeležila krsnu slavu - Savindan! (FOTO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je danas obeležavanju krsne slave Specijalne brigade Vojske Srbije - Svetog Save, u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu.

Specijalna brigada Vojske Srbije (Foto: mod.gov.rs)

Ministar Vulin i general Mojsilović prisustvovali su i svečanoj akademiji, kao i otkrivanju i osveštavanju spomenika Svetom Savi, u krugu kasarne koja nosi svetovno ime najvećeg srpskog prosvetitelja.

Govoreći o značaju svetosavlja, kao i o svemu što nam je u amanet ostavio Sveti Sava, komandant Specijalne brigade brigadni general dr Miroslav Talijan istakao je da je Sveti Sava simbol i duhovni vođa naše nacije, a posebno đaka i vojnika.

- Inspirisana svetosavljem, naša Specijalna brigada stasala je u elitnu jedinicu Vojske Srbije, snagu koja gotovo da nema premca među najmodernijim specijalnim jedinicama u svetu. O tome svedoči njen mukotrpan i častan ratni put, koji su joj trasirale herojske i ratne brigade, do ovog izuzetnog bremenitog vremena, tokom koga je ona izvršila sve postavljene zadatke. U teškom istorijskom periodu za našu državu i vojsku, a posebno za vreme NATO agresije, pripadnici naših junačkih ratnih brigada, 72. specijalne brigade, njeni “Sokolovi” i drugi borbeni sastavi, kao i 63. herojske brigade, ispoljili su visoke profesionalne kvalitete i uzorne ljudske vrline. To ne bi bilo moguće da u njenom stroju nije bilo izuzetnog profesionalnog, komandnog i starešinskog kadra, koji je shvatajući svoje mesto i ulogu u jedinici, ne žaleći sebe i svoj život, uz maksimalna naprezanja i odricanja svih proteklih godina, stvorio kolektiv koji je u stanju da izvrši najteže zadatke – naglasio je general Talijan čestitajući krsnu slavu svim pripadnicima brigade.

On je dodao da spomenik Svetom Savi, nebeskom zaštitniku pripadnika brigade, koji je danas otkriven i osveštan, brigadu obavezuje da jača, funkcioniše i razvija se u duhu svetosavlja.

Povodom krsne slave Specijalne brigade, general Talijan uručio je ministru Vulinu Plaketu 72. brigade za specijalne operacije i borbeni nož, u znak iskrene zahvalnosti za pomoć brigadi i brigu za njene pripadnike.

Plaketu 72. brigade za specijalne operacije i borbeni nož general Talijan uručio je i generalu Mojsiloviću, a Plaketa je uručena i komandantu SAJ pukovniku policije Spasoju Vuleviću za dosadašnju saradnju

Krsnu slavu brigade Savindan pripadnici Specijalne brigade obeležili su i liturgijom i sečenjem slavskog kolača, u prisustvu komandanta Specijalne brigade generala Talijana, kao i polaganjem venca u spomen-sobi brigade.

Specijalna brigada već 14 godina obeležava Savindan, praznik Svetog Save, najvećeg srpskog svetitelja i narodnog prosvetitelja, kao svoju slavu. Današnjoj svečanosti prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, nekadašnji komandanti brigade, veterani, nekadašnji pripadnici brigade, predstavnici pravoslavne crkve, prijatelji brigade i brojni gosti.

Tači optužio Srbiju za "balkanski holokaust" Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA