Najnovije

TRAMP SPREMIO PLAN ZA KOSOVO I METOHIJU: Fokus na poslovnoj zajednici i otvaranju novih radnih mesta

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, poručio je u razgovoru za američku agenciju AP da se vizija Donalda Trampa za Kosovo upravo dešava.

Ilustracija (Foto: flickr/ Pravda)

- Vizija predsednika Trampa se upravo dešava. Prednjače poslovna zajednica i fokus na otvaranje novih radnih mesta - naveo je Grenel.

Grenel je boravio protekle nedelje i u Beogradu i u Prištini i pozvao obe strane da se fokusiraju na ekonomiju i nova radna mesta kao put ka normalizaciji odnosa. Prema njegovim rečima, uspostavljanje železničkih veza između Beograda i Prištine postalo je prioritet pošto su američki zvaničnici posredovali ove nedelje u postizanju dogovora o ponovnom avionskom saobraćaju između Beograda i Prištine, posle 21 godine.

Na pitanje s kakvim utiscima je okončao posetu Beogradu, Grenel je rekao: 

- Cenim iskrenost Vučića, kao i Tačija i svih partijskih lidera na Kosovu. Osećam da su shvatili hitnost situacije. Razumeli su „mali prozor“ koji im je otvorio Tramp.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je američki pristup pragmatičan i da SAD razumeju da dijalog treba da se vodi na konstruktivnoj bazi:

- Američki paket je ekonomski. Zašto? Otvara mogućnost za komunikaciju. I Srbija je fokusirana na to, šta je za građane najvažnije. Ekonomija relaksira političke odnose i stvara ambijent saradnje. Ovo je potpuno u skladu sa srpskim pristupom, da relaksiramo odnose, a u korist građana.

Đurić danas u Berlinu o železnici

Danas će se u Berlinu razgovarati o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbiju, koji je u prekidu duže od dve decenije. Delegaciju Srbije predvediće Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Beograd, prema rečima Đurića, dok se ne steknu uslovi za nastavak političkog dijaloga, želi da se fokus stavi na praktične modalitete koji će olakšati život ljudima. 

- Ne bavimo se novim Dejtonima, već ekonomskim pitanjima i time kako da se građanima Srbije na KiM olakša život - kazao je Đurić.

Obistinile se crne slutnje Lazanskog o NATO paktu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA