Najnovije

SKANDAL TRESE MOĆNU EVROPSKU SILU: Ekstremisti u specijalnim jedinicama Bundesvera! Desničari stvorili "paralelnu nemačku vojsku"!

Protiv 550 nemačkih vojnika vodi se istraga zbog optužbi za desničarski ekstremizam, a tokom 2019. zabeleženo je 360 novih slučajeva. Posebno zabrinjava procenat osumnjičenih u Specijalnim jedinicama Bundesvera.

Pripadnici Specijalnih jedinica Bundesvera (Foto: Jutjub)

Kako je izjavio Kristof Gram, šef Kontraobaveštajne službe, privedeno je 14 ekstremista, od toga osam ekstremnih desničara. Pored toga identifikovano je još 40 osoba sa, kako je naveo, “nedostatkom lojalnosti prema nemačkom Ustavu“.

Gram najavljuje da će tokom 2020. godine po prvi put biti objavljen izveštaj o radu Kontraobaveštajne službe. Upravo to je nedavno zatražio poverenik Bundestaga za pitanja odbrane Hans-Peter Bartels.

„Paralelna vojska“?

Kontraobaveštajna služba trenutno radi na slučajevima 20 osumnjičenih za desničarski ekstremizam među pripadnicima Specijalnih jedinica Bundesvera. Početkom prošle godine bilo ih je, inače, upola manje. Broj osumnjičenih u redovima KSK je, u odnosu na jačinu sastava odnosno broj pripadnika, oko pet puta veći nego u ostatku vojske.

Gram je odbacio tvrdnje prema kojima u redovima Bundesvera postoji „paralelna vojska“ ili „vojska kojom se upravlja iz senke“. Indicije i tragovi koji vode ka ekstremizmu shvataju se veoma ozbiljno i vodi se intenzivna istraga, tvrdi Gram.

„Prepoznali smo ekstremiste i ljude s nedostatkom odanosti i lojalnosti Ustavu. Jedan broj njih se međusobno poznaje. Ali ono što nismo mogli da pronađemo jeste postojanje odlučne, ciljane i možda čak i nasilne grupe koja želi da eliminiše našu državu.“

Gram je takođe podsetio i na slučaj nemačkog vojnika Franka A. On se svojevremeno registrovao kao izbeglica iz Sirije i, prema rečima glavnog državnog tužioca, planirao je da kao takav izvede teroristički napad. „To je bio poziv za buđenje“, zaključuje Gram.



Pročitajte OVDE kako je Kina dobila bitku protiv Rusije.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA