Najnovije

NOVO RUSKO VOJNO ČUDO! Nosiće nuklearno oružje, a ovo su mu slabe tačke (ANALIZA)

Ruski udarni dron S-70 „Ohotnik“ spolja izgleda veoma obećavajuće i ozbiljno podseća na američke „nevidljive“ dronove. Međutim ruskoj perspektivnoj letelici je neophodno izuzetno važno tehnološko unapređenje, da bi on postao „nevidljiv“, kao što je to slučaj sa njegovim američkim analozima- prenosi internet portal inosmi.ru.

Ohotnik (Foto: RIA)

Pre nekoliko meseci, tačnije 7.avgusta 2019.godine, rusko Ministarstvo odbrane je objavila video na kome se vidi prvo poletanje svog novog vazduhoplovnog projekta. Radilo se o perspektivnoj bespilotnoj letelici „Ohotnik“ (srb. Lovac), koji se realizovao pet dana pre zvanične objave video-materijala. Na njemu se moglo videti da letelica ima specifičan aerodinamički dizajn, koji se tehnički naziva konstrukcija „letećeg krila“. NJen let je trajao oko 20 minuta. Za vreme svog prvog leta „Ohotnik“ se kretao na visini od oko 600 metara, i potom izvršio stabilno sletanje. Sve je realizovano u vazduhoplovnom centru za testiranje koji se nalazi u Astrahanskoj oblasti.

„Ohotnik“ predstavlja tešku udarnu bespilotnu letelicu tipa „leteće krilo“. U vojnojstručnoj literaturi se ova letelica još definiše i kao teški „napadno-izviđački bespilotni aparat“. Dakle, S-70 predstavlja bespilotnu letelicu male radarske reflektivnosti, koja može da izvodi smrtonosne napade, da realizuje izviđače zadatke kao i da vodi protivelektronsku borbu.

Iako je njegov razvoj započeo još davne 2011.godine, javnost se po prvi put sa njim mogla upoznati prošle godine, i to baš u ovo vreme. Tada se letelica pojavila na poletno-sletnoj stazi na jednom aerodromu u Novosibirsku.

Nekoliko meseci posle toga „Ohotnik“ je ponovo fotografisan na pisti vazduhoplovnog centra za testiranje „Čkalov“, na koji je stigao i sam predsednik Vladimir Putin. Iako je tom momentu predsednikova izjava bila fokusirana na odlične „steltne“ karakteristike višenamenskog lovca Su-57 koji je u međuvremenu pušten u serijsku proizvodnju, on se osvrnuo i na bespilotnu letelicu S-70.

Ukoliko se uzmu u obzir fotografije iz izviđačkih satelita koje su snimile ovu bespilotnu letelicu,  osnovni je zaključak da se radi i prolično velikoj letelici sa rasponom krila od najmanje 19 metara. Tom prilikom je kao reper poslužio lovački avion 4 generacije Su-27, koji se nalazio u neposrednij blizini aparata. Kako je naveo internet portal Jane’s, „Ohotnik“ je težak oko 20 tona, i ima sposobnost da razvije dozvučnu brzinu. Što se tiče unutrašnjih odseka pretpostavka je da će ruski dron imati dva „bombaluka“ unutar trupa, u koje će se moći smestiti do 2 tone ubojnog ili specijalnog tereta. „Ohotnik“ će se odlikovati i velikim kapacitetom goriva u svojim rezervoarima, što će mu omogućiti dolet i do 6 hiljada kilometara. Ova letelica ima neravnomernu površinu koja je prekrivena materijalima koji apsorbuju radarske zrake, što mu omogućava da bude nevidljiv.

Celokupna konfiguracija letelice i samog odseka gde je motor, u velikoj meri liči na sličnu koncepciju koja je primenjena na američkom nevidljivom dronu RQ-170. Inače, javnost uopšte nije znala za postojanje ovog drona. Tek pošto je pao u ruke Iranaca, za njega su svi čuli. Sa velikom verovatnoćom se može proceniti da su američku bespilotnu letelicu dobro proučili i ruski vojni stručnjaci.

Letelice koje su napravljene po aerodinamičkoj koncepciji „leteće krilo“ a koje nemaju vertikalne stabilizatore mogu biti veoma nestabilne prilikom leta. Ovo je posebno izraženo kada su u pitanju bespilotne letelice. Tek pošto su razvijeni i odgovarajući kompjuterizovani elektronsko-daljinski sistemi upravljanja koji automatski neutrališu ove nestabilnosti, moglo se preći na aktivnu fazu njihovog razvoja. Na ovaj način, prvi let perspektivnog ruskog drona je poslužio kao demonstracija ispravnosti upravljačkih elemenata koji čine osnovu ove letelice. Nedavno je „Ohotnik“ izveo još jedan blok testiranja koji su obuhvatili njegovo kretanje po pisti, kao i nekoliko poletanja i sletanja radi uvida u stabilnost letelice.

Iako je prilikom testiranja letelice koje je održano 2.avgusta prošle godine „Ohotnikom“ upravljao pilot, ruski internet portal Russia Beyond je u svom tekstu naglasio „da se radi o letelici koja je u potpunosti robotizovana i da je dron u stanju da samostalno izvodi svoje operacije“. To praktično znači da će umesto operatora kontrolu nad dronom imati upravljački kompleks koji je integrisan na letelicu.

Radi se o naprednim sistemima upravljanja koji će dinamički moći da reaguju na svaku izmenu situacije i do kraja realizuju postavljeni zadatak. U tom slučaju „Ohotniku“ nije potreban kanal komunikacije sa pilotom, koji u tom pogledu ne može biti opstruisan ili hakovan sredstvima za protivelektronsku borbu.

Međutim, američki eksperti smatraju da sama razrada autonomnog sistema upravljanja može biti daleko složeniji tehnički izazov, od razvoja aerodinamičke konstrukcije letelice koja mora biti „nevidljiva.“

Kada je u pitanju borbena upotreba udarnih bespilotnih letelica koje se kreću visokom podzvučnom brzinom, najveće poteškoće nastaju u komunikaciji, u sistemima upravljanja letom i kompjuterskim algoritmima. To se posebno odnosi na njihovu upotrebu na velikim daljinama, gde je potrebno održati maksimalne zahteve koji se tiču tehničkih i taktičkih aspekata upotrebe ovih letelica u vazdušnom prostoru koji „vrvi“ od neprijateljskih lovačkih aviona i drugih opasnosti.

Za računati je  da ipak nije slučajno što je prvi let „Ohotnika“ izveden 2. avgusta 2019. godine. Naime, tog dana je prestao da važi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa.

Trampova administracija je razloge za napuštanje ovog sporazuma pronašla u izgovoru da je Rusija prekršila ključne uslove tako što je rasporedila krstareće rakete velikog dometa na raketne sisteme „Iskander-M“,  dok se Moskva u svom odgovoru požalila da se mnoge američke bespilotne letelice velokog doleta mogu poistovetiti sa „krstarećim raketama“, što se protivi Sporazumu.

Američke izviđačko-udarne bespilotne letelice Reaper ne predstavljaju nevidljive dronove. Međutim, Rusija je zabrinuta da bi „steltni“ dronovi tipa RQ-170 vrlo lako mogli biti osposobljeni da izvedu iznenadne smrtonosne udare.Otuda činjenica da Rusija više nije htela da svoj projekat „Ohotnik“ drži u strogoj tajnosti. Ona je na taj način htela da pokaže svome narodu, ali i svima u svetu, da raspolaže adekvatnim sredstvom koje na veoma efikasan način može da izvede iste, ako ne i još smrtonosnije udare od američkog analoga.

Međutim, prema rečima američkih vojnih eksperata, „Ohotnik“ ipak nije tako nevidljiv kako ga hvale ruski zvaničnici. Prema njihovim rečima problem može da napravi turbomlazni motor AL-32F (ili AL-41F) koji je integrisan i na višenamenskog lovca pete generacije Su-57. Američki stručnjaci smatraju da ovaj motor nije adekvatan za letelice koje treba da se nazovu „nevidljivima“. Što se tiče „Ohotnika“ njegova slaba tačka je upravo deo oko repne površine i mesta gde se nalazi mlaznica motora.

Iako je ovaj „nedostatak“ sličan i kod lovca pete generacije Su-57, on je ipak više opterećujuć za dronove tipa „Ohotnik“ zbog specifičnosti zadataka koji se postavljaju ispred njega. Naime, ove letelice su namenjene dubokom prodoru u vazdušni prostor protivnika, gde na tom putu moraju da izbegnu masu vazdušnih, pomorskih i zemaljskih radarskih stanica, lovačko-presretačkih grupa itd. Za razliku od lovca Su-57 koji zahvaljujući svojim izuzetnim letno-tehničkim sposobnostima može da prihvati borbu u vazduhu, pa i da se bezbedno izvuče iz nje, to u slučaju detekcije „Ohotnika“ ne bi bilo moguće.

Nosivost ubojnog tereta koja kod „Ohotnika“ neće prelaziti 2 tone se takođe ne može smatrati preterano velikim kapacitetom. Prema mišljenju američkih vojnih eksperata ovo ograničenje će biti iskorišteno za nošenje krstarećih raketa sa nuklearnim bojevim glavama ili taktičkih visokopreciznih avio bombi ogromne razorne snage, koje će garantovati uništenje napadnutog objekta. NJegova bombarderska sposobnost će se moći uporediti sa bivšim američkim stelt bombarderom F-117 koji je u svom trupu nosio svega dve laserski navođene avio-bombe za izvođenje visokopreciznih udara po zemaljskim ciljevima.

Američki vojni eksperti su saglasni da će se ruski S-70 „Ohotnik“ moći upariti sa lovačkim avionima Su-57. NJihova taktička formacija bi se mogla sastojati od 2-3 letelice (kombinacija 1 Su-57+ 2 S-70). Naime, pilot na lovcu Su-57 bi imao kontrolu nad svojim „pomoćnicima“ koje bi slao u visokorizičnu zonu vazdušnog prostora. Oni bi imali zadatak da otvore „brešu“ u neprijateljskog odbrani i prime prvi udar na sebe, što bi u velikoj meri olakšalo dejstva lovačke avijacije.

Iako se ruska štampa fokusirala na udarne sposobnosti „Ohotnika“, ne treba zaboraviti da se na njegovoj platofmi mogu integrisati i sredstva za elektronsku borbu, kao i radari. U verziji letelice za protivelektronsku borbu ovi dronovi mogu odigrati veoma opasnu ulogu, jer bi njihovim prodorom u dubinu neprijateljskog vazdušnog prostora imali veliku šansu da realizuju operaciju teškog ometanja radarskih kapaciteta protivnika. Na ovaj način bi u ogromnoj meri paralisali odbranu uslovnog neprijatelja i otvorili put krstarećim raketama i lovačko-bombarderskim grupacijama da unište njegove vitalne potencijale.

Efikasnost „Ohotnika“ kada su u pitanju misije dubokog prodora u vazdušni prostor koji kontroliše tehnički napredan neprijatelj, u velikoj meri će zavisiti od ruskih konstruktora koji će morati da pronađu bolje rešenje za konfiguraciju motora na ovoj letelici. Međutim, ako ova letelica ostane i na sadašnjem stadijumu nivou razvoja, ona može pomoći ruskih vazduhoplovnim snagama i armiji u celini, prilikom izvođenja izviđačkih i bombarderskih operacija na udaljenim područjima. Jedna od misija koja je idealna za ovakve letelice jeste trenutna ruska vazdušna operacija u Siriji.

Naravno, uspeh projekta „Ohotnik“ će u ključnoj meri zavisiti i od ekonomskih mogućnosti Moskve da finansijski iznese njegov razvoj, kao i buduću serijsku proizvodnju.

Pred Asadovom vojskom džihadisti pobegli povijenog repa, Marat Al-Numan oslobođen! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA