Najnovije

ODE BRITANIJA, A MI SE JOŠ NADAMO...: EP izglasao sporazum o Bregzitu! "Mrzimo EU!" poručili britanski parlamentarci!

Evropski parlament sa 621 glasom "za", 49 "protiv" i 13 suzdržanih podržao je Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Velika Britanija (Foto: Jutjub)

Odobrenje Evropskog parlamenta i formalni pristanak Veća poslednja je zakonska procedura neophodna kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo 31. januara u ponoć uređeno napustilo Evropsku uniju.

"Istorijsko glasanje" kojim se potvrđuje prvo sporazumno napuštanje EU-a od neke zemlje članice proteklo je u ceremonijalnoj atmosferi.

U debati koja je prethodila glasanju najčešće su se mogle čuti poruke da izlazak nije "zbogom" nego "sretno" i "do skorog viđenja".

Britanski zastupnici tokom obraćanja, zavisno od svojih političkih opredeljenja, najavljivali su slavlje za petak u ponoć ili poručivali EU-u da će se vratiti.

"Svi smo duboko tužni što smo došli do ovoga da zemlja koja je dugo članica napušta porodicu EU-a. Uvek smo potpuno poštovali odluku britanskog naroda. Vi ste naši partneri i saveznici i uvek ćemo imati bliske odnose. Napuštate EU, ali ćete uvek biti deo Evrope", poručio je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli nakon glasanja.

Evropski parlament za 1. februar planirao je ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije, koja je pored zastava drugih 27 država članica ispred sedišta Parlamenta u Briselu.

Britanska zastava ide u muzej

Britanska zastava bit će uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske historije, koji je u neposrednoj blizini Evropskog parlameta u Briselu.

Sporazum o razdruživanju koji su postigle Evropska unija i Velika Britanija predviđa zaštitu prava građana zemalja članica EU-a koji ostaju u Velikoj Britaniji nakon Bregzita i obratno. Dogovorene su i finansijske obaveze koje London mora izmiriti prema Uniji, kao i način budućeg funkcionisanja granice između Irske i Severne Irske.

Nakon Bregzita predviđen je prelazni period u odnosima dve strane do kraja 2020.

U tom periodu Velika Britanja obavezala se da će kao "treća zemlja" nastaviti poštovati zakone Unije.

Evropska komisija trebala bi do marta predstaviti plan za pregovore o budućim odnosima Londona i Brisela.

Izlaskom Velike Britanije iz EU-a promeniće se sastav i brojnost Evropskog parlamenta, koji će sa 751 pasti na 705 zastupnika.

Po odlasku 73 britanska zastupnika 27 mesta popunit će zastupnici iz 14 drugih zemalja članica, dok će 46 mesta sačekati predstavnike "mogućih budućih zemalja članica".

Pročitajte OVDE   ko se zaštitio da ne bude zloupotrebljen.

IZvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA