Najnovije

PENTAGONU POMRŠENI KONCI ZA BLISKI ISTOK: Hitna obustava slanja naoružanja u Irak zbog bezbednosti!

Američko ministarstvo odbrane obustavilo je sve isporuke oružja u Irak, zbog bezbednosnih, rekao je portparol USAF-a Brian Brakens za Unutrašnju odbranu.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Isporuke koje su zaustavljene uključuju isporuku raketa Sidevinder, raketa Maverik i drugog naoružanja za iračku flotu F-16.

Sjedinjene Države počele bi ponovo isporučivati "kada je okruženje u Iraku dovoljno bezbedno da se nastavi", rekao je Brakens.

Prema rečima Sara Sirota, reportera Ratnog vazduhoplovstva Unutrašnje odbrane, poslednja isporuka izvršena je 14. novembra i bila je deo ugovora vrednog 1,8 milijardi dolara zaključenog 2016. Nije jasno koliko je brodova ostalo do ispunjenja.

Iračke oružane snage obnovljene su oko oružja i doktrina SAD-a nakon invazije i okupacije 2003. godine od strane američke koalicije. Iračke oružane snage često koriste svoje borbene avione F-16 za napad na ID koji su i dalje u zemlji.

Ovaj potez je očigledno je posledica povećanih tenzija u regionu, posle ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija i zamenika šefa iračke Narodne mobilizacione jedinice Abu Mahdija al-Muhandisa i drugih zvaničnika.

Situacija je već bila napeta, jer su 29. decembra 2019. godine SAD izvele nekoliko vazdušnih napada na položaje Kataib Hezbolaha i usmrtile najmanje 25 njihovih pripadnika.

Grupa je obećala odmazdu, a pristalice PMU-a 31. decembra napale su ambasadu SAD-a u Bagdadu. Kao odgovor na nedavne američke agresivne akte, irački parlament izglasao je neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na povlačenje svih stranih snaga iz zemlje. Neke su države povukle svoje trupe, dok su SAD tvrdile da nemaju planove da ih povuku.

Pored toga, američki predsednik Donald Tramp više puta je rekao da ako Irak želi da se trupe uklone, mora da plati za skupe objekte koje su SAD izgradile u zemlji da bi smeštale te iste trupe.

"Ne postoje planovi američke vojske da se povuku iz Iraka," rekao je novinarima pomoćnik ministra odbrane DŽonatan Rat Hofman, dodajući da "izgleda da u Iraku postoji konsenzus da snage Sjedinjenih Država postoje za stalno."

Prema izveštajima, od 15. januara, oružane snage SAD i Iraka nastavile su antiterorističke operacije u zemlji, manje od dve nedelje nakon što je ona suspendovana. Vašington je takođe zapretio da će uvesti sankcije Iraku ukoliko američke snage budu proterane. U međuvremenu, kada se irački predsednik Barham Salih 22. januara sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, potonji je ponovio podršku SAD-a stabilnosti u Iraku.

Rucki raketni cistem “Pancir” dobio hiperzvučnu raketu! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA